TÉMA

Kanceláře prezidenta republiky

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Mocenské sváry, či standardní postup? Pavlův tým se během roku měnil, rošády na Hradě budí emoce

Během prvního roku ve funkci přišel tým prezidenta Petra Pavla hned o několik členů na klíčových pozicích. Jako šéfka odboru komunikace i mluvčí Hradu nejprve skončila Markéta Řeháková, funkci poté dala k dispozici i Pavlova pravá ruka z volební kampaně, vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková. Média spekulovala, že v týmu panoval spor mezi lidmi, které si Pavel přivedl na Hrad z kampaně, a těmi, kteří se tam objevili po jeho nástupu do funkce. Vohralíková údajně měla konflikt s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem. Ten neprodloužil smlouvu kvůli odmítnuté žádosti o bezpečnostní prověrku. Pavel spekulace o vnitřních sporech popřel a obměnu personálu označil za standardní postup v institucích.
8. 3. 2024|

Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře

Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|

Státní zástupkyně podala obžalobu v kauze těžby kamene v Lánské oboře

Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze podala ve čtvrtek ke kladenskému okresnímu soudu obžalobu na jednoho člověka za porušení povinnosti při správě cizího majetku v kauze Lánská obora. V tiskové zprávě to uvedla žalobkyně Denisa Sotáková. Podle dřívějších informací jde o šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Ten byl letos nepravomocně odsouzen už v jiné kauze, a to za ovlivnění veřejné zakázky. Soud mu v květnu uložil nepodmíněný tříletý trest vězení.
16. 8. 2021|