TÉMA

Svaz českých a moravských bytových družstev

V některých domech a bytech budou povinné dálkové odečty. Část majitelů o povinnosti ale neví

Už od příštího roku budou v prvních domech a bytech místo fyzických odečtů tepla a teplé vody možné už jen ty dálkové. Přibližně polovina majitelů ale podle zjištění Asociace nájemního bydlení o nové povinnosti vůbec neví.
7. 11. 2023|

Za dlužníky mohou v některých případech platit i jejich sousedé. Počet lidí v potížích přitom stoupá

Podle dluhových poradců v Česku mírně stoupá počet lidí, kteří jsou na hraně svých rozpočtů a špatně vychází s měsíčním příjmem. Ministerstvo spravedlnosti za prvních osm měsíců letošního roku eviduje přes dvanáct tisíc žádostí o oddlužení. Může to ohrozit i finance jiných lidí, například v případě neplatičů v bytových domech. Jejich dluh, třeba na energiích, se totiž často rozdělí mezi ostatní nájemníky.
3. 9. 2023|

Nová zelená úsporám podpoří sociálně znevýhodněné. Usnadní i přechod z plynových kotlů na tepelná čerpadla

S novinkami v dotacích na zateplování a dalšími úspornými opatřeními z programu Nová zelená úsporám počítá ministerstvo životního prostředí od září. Žádosti podle nynějších pravidel bude přijímat ještě do konce června. Na podzim pak na většinu stávající podpory naváže. Změní ale podmínky pro bytové domy. Nově bude hledět na to, kolik sociálně znevýhodněných lidí tam má podíl nebo vlastní byt – čím více, tím vyšší bude i subvence. Družstvům a společenstvím vlastníků také úřady všechny peníze vyplatí předem.
26. 5. 2023|

V Česku je v exekuci přes 600 tisíc lidí i kvůli nebankovním půjčkám. Vláda slibuje situaci řešit

Přibývá lidí, kteří naletěli na údajně výhodnou půjčku a mají problémy se splácením. Kvůli spotřebitelským úvěrům u nebankovních společností se mnohdy dostanou do dluhové pasti. Vláda v programovém prohlášení uvedla, že chce zkrátit oddlužovací proces z pěti let na tři. Například bytová družstva záměr kritizují, obávají se, že na dlužníky doplatí jejich sousedé. Naopak neziskové organizace upozorňují, že podmínky pro vstup do oddlužení budou přísnější.
25. 3. 2023|

O družstevní byty je velký zájem. Menší města si od nich slibují, že jim udrží obyvatele

Družstevní bydlení se opět dostává do módy. Pořídit si vlastní byt je drahé – a hypotéky jsou v současnosti také výrazně dražší, než bývaly. Družstevní byty proto začala připravovat řada měst. Téma je to v Praze i v menších městech.
14. 2. 2023|

Drahé Česko: Dopady zdražování energií na fungování bytových družstev a sdružení vlastníků

V pořadu Drahé Česko radil ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev ohledně dopadů drahých energií. Jak zdražování ovlivňuje fungování bytových družstev a sdružení vlastníků?
14. 12. 2022|

Malá družstva mají problém. Kvůli povinné změně stanov platí za notáře a právníky desetitisíce

Novela zákona o obchodních korporacích zvyšuje bytovým družstvům náklady o desetitisíce. Musejí totiž upravit své stanovy za přítomnosti notáře na schůzi a často platí také za dodatečné právní služby. Podle Svazu českých a moravských bytových družstev je to finanční problém především u družstev s menším počtem členů. Nová pravidla musí družstva zařadit do stanov do konce roku 2021.
13. 8. 2021|