TÉMA

Avenier

Vakcíny proti černému kašli z Kanady dostanou lékaři během několika dní

Do Česka dorazila druhá mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli. Společnost Sanofi přivezla z Kanady dvacet tisíc dávek očkovací látky, která je primárně určená pro očkování dospělých. V tomto týdnu by měla dorazit mimořádná dodávka vakcín také z Francie, konkrétně 78 tisíc kusů. Kvůli vysokému počtu případů černého kašle se letos nechalo přeočkovat už víc než 45 tisíc lidí, loni jich bylo za celý rok zhruba 24 tisíc.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 12:44|

Ochrana před černým kašlem není celoživotní. Ročně se v Česku dobrovolně přeočkuje až třicet tisíc dospělých

Očkování proti černému kašli, které se v Česku dostává povinně v kojeneckém věku, nechrání lidi celoživotně. Odborníci proto doporučují nechat se během života aspoň jednou přeočkovat. Ročně tak podle dat společnosti Avenier učiní až třicet tisíc dospělých. Vakcína je vyjde na zhruba tisíc korun. Černý kašel je celorepublikově na vzestupu, nejvíce nakažených je v současnosti v Jihočeském kraji. Celkem se podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku s černým kašlem léčí přes 1200 lidí.
28. 2. 2024|

Lékový úřad pozastavuje distribuci některých šarží prevenaru a hexavakcíny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil očkování některými šaržemi vakcín Prevenar 13 a Infanrix Hexa. Rozhodnutí se vztahuje i na distribuci a výdej obou léčiv. Úřad o tom informoval v úterý 22. listopadu. Jako důvod uvedl prověření možné závady v jakosti. V e-mailu, který dětským lékařům přišel od České pediatrické společnosti, nebyly žádné možné vedlejší účinky uvedeny.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 17:00|

Pediatři mohou začít očkovat Modernou. Reprodukční číslo se drží nad hodnotou jedna

Od pondělí si vakcíny budou moci objednávat nově i praktičtí lékaři pro děti. Očkovat se smí děti od 12 let v doprovodu rodičů, určena je pro ně látka od společnosti Moderna. Zájem jich během prvních hodin projevily podle distributora desítky. S očkováním dětí by tak mohli začít ještě tento týden. Většina z dvou tisíc pediatrů ale s objednávkou vyčkává. Epidemie covidu-19 v Česku zrychluje. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se druhý den drží nad hodnotou jedna znamenající právě zrychlování.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 20:47|