TÉMA

Euboia

Evakuace turistů z Rhodosu pokračují, při hašení na Evii se zřítil letoun

Požáry na ostrově Rhodos se podle místních úřadů momentálně šíří ve třech největších frontách, nejvíce zasažena je stále střední část ostrova. Oheň už spálil plochu o rozloze zhruba čtyři sta kilometrů čtverečních, odhady ale hovoří ještě o vyšším čísle. Ochlazení by do regionu mohlo přijít ve čtvrtek. Z oblasti dále pokračují evakuace turistů, cestovní kanceláře však na ostrov dopravují další klienty. Hoří i na dalších řeckých ostrovech Evia a Korfu, dále také na Peloponéském poloostrově. Na Evii se zřítilo hasičské letadlo, zahynuli dva řečtí piloti.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 22:11|

V Řecku se kvůli nezvládnutým požárům mění ministři

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil změny v kabinetu, k nimž přistoupil poté, co vláda čelila silné kritice za nezvládnutý boj s rozsáhlými požáry. Jeho vystoupení, v němž informoval o vytvoření resortu civilní ochrany, ale dostalo trhliny poté, co nově jmenovaný šéf ministerstva Evangelos Apostolakis funkci odmítl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 15:58|

Krátce po dohašení všech ohnisek vypukly v Řecku další požáry, úřady mluví o žhářství

V Řecku na jihu ostrova Euboia a v aténském regionu Attika vypukly dva rozsáhlé požáry, proti kterým zasahovaly stovky hasičů. Ohně v regionu Attika, v okolí obce Vilia, zničily několik stavení, na jihu ostrova Euboia způsobily výrazně menší škody na majetku, uvádí řecká média. Rozšířily se mimo jiné díky relativně silnému větru. Řecku s hašením pomáhají hasiči z Rumunska a Polska. Za posledních 24 hodin v zemi vypuklo 31 lesních požárů.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 20:57|

Řeckému ostrovu Euboia ulevil noční déšť. Premiér se omluvil za chyby

Rozsáhlé požáry v Řecku za posledních devět dní zcela zničily na tři stovky budov a 85 tisíc hektarů porostu, zveřejnil v novém odhadu list Kathimerini. Na poloostrově Peloponés a na ostrově Euboia plameny nadále krotí stovky hasičů, situaci na ostrově ale zlepšily noční deště a bouřky. Premiér Kyriakos Mitsotakis požáry označil za nejhorší ekologickou katastrofu za poslední dekády a slíbil finanční pomoc zasaženým oblastem.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 13:23|

Česko pomůže Řecku s hašením. Dva lidé tam zemřeli, oheň zabíjel i v Itálii

V souvislosti s lesními požáry, které zasáhly okolí Atén, zemřeli dva lidé. Informovala o tom agentura AFP. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí poté, co se opět rozhořel les asi dvacet kilometrů severně od města. Plameny, které měli hasiči ve čtvrtek ráno pod kontrolou, rozfoukal silný západní vítr a k jejich síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Česko vyšle na pomoc konvoj 15 vozidel a 36 hasičů, jeden vrtulník už hasí v sousední Albánii. Dva mrtvé hlásí Itálie. Také turecké úřady evakuovaly dalších šest vesnic poblíž města Milas v turisticky oblíbené provincii Mugla na jihozápadě země. Obavy vzbudil lesní požár nedaleko uhelné elektrárny.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:14|

Řecké úřady nařídily kvůli požárům další evakuace, hasiči zachránili starověkou Olympii

Úřady kvůli rozsáhlým lesním požárům nařídily další evakuace na druhém největším řeckém ostrově Euboia. V noci na čtvrtek se hasičům podařilo zachránit starověkou Olympii na západě Peloponéského poloostrova a pod kontrolu dostali i plameny u Atén. Požáry sužují i Turecko, většinu z nich se už ale podařilo dostat pod kontrolu. Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav, v Bulharsku zemřeli dva lidé.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 18:57|