TÉMA

Pec

Má zde vést úsek dálnice D6, archeologové teď na Rakovnicku odkryli vzácnou pec

Na místě budoucích obchvatů Hořesedel a Hořoviček na Rakovnicku, které budou dalšími úseky dálnice D6, pracují archeologové a hlásí nečekaný nález. Odkryli podle nich velmi vzácnou pec. Výstavba obchvatů už nyní nabírá oproti původním plánům zpoždění, silničáři ale tvrdí, že kvůli peci k dalšímu posunu začátku výstavby nedojde –⁠ a to i přesto, že archeologické nálezy v minulosti už několik staveb zdržely.
1. 12. 2022|

Skláři z Květné chtějí tavit pomocí slunce. Staré pánve tak musely pryč

Také sklárny patří mezi podniky, které se nyní snaží zvládnout energetickou krizi, většina z nich je totiž závislá na plynu. Například v Květné na Uherskohradišťsku se rozhodli, že budou využívat i jiné zdroje, sklo chtějí tavit pomocí slunce. Na střechu výrobní haly nechali skláři namontovat solární panely, které začnou pece vyhřívat. I proto tam v pátek vynášeli staré tavicí pánve ven.
4. 11. 2022|

Liberty Ostrava bude mít dvě moderní hybridní pece. Odboráři zrušili stávkovou pohotovost

Společnost Liberty Ostrava zmodernizuje ocelárnu, dvě hybridní elektrické pece jí dodá italská firma Danieli. V Ostravě podepsali zástupci obou firem kontrakt. Hodnota zakázky je 8,6 miliardy korun a do provozu by pece měly být uvedeny v roce 2025. V reakci na podpis smlouvy zrušily odborové organizace společnosti stávkovou pohotovost, kterou vyhlásily loni na jaře kvůli hospodářské situaci mateřské společnosti.
8. 7. 2022|

Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.
22. 6. 2022|

Na místě budoucího sběrného dvora objevili archeologové čtyři tisíce let starou vesnici

Čtyři tisíce let starou vesnici objevili archeologové během průzkumu v Podbořanech na severu Čech. Na místě, kde má stát nový sběrný dvůr, našli také rozsáhlé pohřebiště a keltskou keramickou pec.
3. 11. 2021|

Karlovarské sklárně Moser se začalo znovu dařit. Má tolik zakázek, že musela zapálit další pec

Po roce a půl má karlovarská sklárna Moser, která se specializuje na luxusní skleněné sety a kusové výrobky z bezolovnatého skla, znovu dostatek zakázek na to, aby mohla zapálit další pec. Odstavit ji musela v prosinci 2019 kvůli nepříznivé situaci na trhu. Poslední ze tří pecí by mohla být uvedena do provozu, pokud to situace dovolí, do dvou let.
2. 8. 2021|