TÉMA

Alexej Fadějev

Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s mírnějším trestem pro muže, který se zapojil do bojů proti Ukrajině

Případem muže, který se mezi lety 2014 a 2018 na straně Ruskem koordinovaných sil aktivně zapojil do bojů na Ukrajině, se bude zabývat Nejvyšší soud. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Bývalý voják Martin Sukup byl jako uprchlý původně odsouzen k jednadvaceti letům ve vězení, odvolací soud mu ale trest snížil na čtyři roky. Stříž v dovolání nesouhlasí s mírnější kvalifikací. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
9. 3. 2023|

Nejvyšší soud posoudí případ muže odsouzeného za podporu proruských separatistů na Donbase

Lukáš Nováček odsouzený za zapojení do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to řekla mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná. Vrchní soud v Praze Nováčkovi v lednu zmírnil původní dvacetiletý trest na šest let. Neprokázalo se, že se muž přímo účastnil bojů.
5. 4. 2022|

Soud zpřísnil trest muži obžalovanému za boje na Ukrajině. Ve vězení si má místo 4,5 roku odsedět 21 let

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zpřísnil trest Alexeji Fadějevovi, který se podle obžaloby zapojil do bojů na Ukrajině, a uložil mu výjimečný trest 21 let za mřížemi. Pražský městský soud dvaačtyřicetiletého muže loni na podzim nepravomocně potrestal vězením v délce 4,5 roku. Fadějev, který je nyní ve vězení kvůli jinému trestnému činu, se v minulosti přiznal k tomu, že se zúčastnil pomocných aktivit, přímé zapojení do bojů odmítl. Proti čtvrtečnímu pravomocnému rozsudku může podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 14:13|