TÉMA

Souhlas

Je nutné změnit navrženou úpravu peněžitých trestů za znásilnění, uvedl Blažek. Očekává diskusi

Z dosavadní diskuse o nové právní definici znásilnění vyplynulo, že je nutná změna navrhovaného textu o ukládání peněžitých trestů. Uvedl to v neděli na Twitteru ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který bude v úterý o právní úpravě znásilnění jednat s představiteli všech poslaneckých klubů. Ministerstvo spravedlnosti v obou připravených variantách novely trestního zákoníku počítá s tím, že za znásilnění i další sexuální trestné činy budou soudy moci v širší míře ukládat peněžité tresty. A to i u závažnějších případů, například za znásilnění dítěte.
25. 6. 2023|

Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 11:25|

Ženy nejsou majetek. Taliban v nové vyhlášce otočil, mnoho práv přesto pomíjí

Vláda islamistického hnutí Taliban zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistánu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat mimo domov, poznamenala agentura Reuters. Některé přední Afghánky krok přivítaly, i ony však upozornily na nezodpovězené otázky. Taliban je od léta, kdy se dostal opět k moci, kvůli nedodržování ženských práv pod tlakem mezinárodního společenství.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 19:55|

Twitter zakázal sdílení snímků soukromých osob bez jejich souhlasu

Sdílet na sociální síti Twitter fotografie či videa běžných lidí bez souhlasu zobrazených jednotlivců je nově proti pravidlům platformy. Ta změnu oznámila s tím, že když jim lidé nahlásí záběry zveřejněné bez jejich svolení, bude tento obsah odstraněn. Výjimku mají snímky známých osobností či jiných lidí publikované „ve veřejném zájmu“.
30. 11. 2021|

Senátoři jsou proti omezení telekomunikačního marketingu, sněmovna ho chce povolit jen se souhlasem volaného

Senát vrátil do Poslanecké sněmovny novelu zákona o elektronických komunikacích. Vláda ji chce použít především pro rychlejší zavádění vysokorychlostního internetu, ale senátorům hlavně vadilo omezení možností telefonického marketingu. Poslanci mohou jejich veto přehlasovat, jak upozornil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ve sněmovně prošla novela téměř jednomyslně. Na problémy naopak v Senátu nenarazila novela zákona o hnojivech, která zavede jednotnou evidenci hnojení.
21. 7. 2021|