TÉMA

NSO Group

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

Macron svolal kvůli kauze Pegasus bezpečnostní radu, v Izraeli a Maďarsku spouštějí vyšetřování

Francouzský prezident Emmanuel Macron mimořádně svolal bezpečnostní radu státu k jednání o špionážní kauze Pegasus a o kybernetické bezpečnosti, uvedl vládní mluvčí Gabriel Attal. Izraelský parlament kvůli kauze zřizuje komisi a maďarská prokuratura začala vyšetřovat podezření z nezákonného sledování. Média o víkendu informovala, že software Pegasus izraelské společnosti NSO Group používaly rozvědky některých zemí ke špehování novinářů a politiků včetně francouzských či maďarských.
22. 7. 2021Aktualizováno22. 7. 2021, 18:24|

Maroko mělo skrze program izraelské firmy sledovat prezidenta Macrona, píše Le Monde. Francie zahájila vyšetřování

Pařížská prokuratura spustila vyšetřování v návaznosti na odhalení údajných snah různých zemí sledovat novináře či aktivisty skrze program izraelské společnosti NSO Group. Francouzská investigativní redakce Mediapart a dva její reportéři tvrdí, že jejich aktivity špionážním programem Pegasus monitorovalo Maroko. Podle zjištění deníku Le Monde marocké tajné služby sledovaly i telefonní číslo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 19:14|

Vlády různých zemí prý špehovaly novináře pomocí programu izraelské firmy

Vlády různých zemí využily technologii kontroverzní izraelské společnosti NSO Group ke špehování novinářů, lidskoprávních aktivistů či právníků. Vyplývá to ze závěrů investigativní práce 17 světových médií, které byly zveřejněny v neděli. Podílel se na ní i český server investigace.cz.
18. 7. 2021|