TÉMA

Kersko

Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.
9. 1. 2024|

Hrabalova chata se v sobotu mimořádně otevře. Ukáže i dosud neznámý nábytek

V sobotu se mimořádně otevře chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, a to při příležitosti 25. výročí jeho úmrtí, které připadá na čtvrtek 3. února. Návštěvníci uvidí také nábytek z Hrabalovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Plánovaná expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
3. 2. 2022|

Středočeští zastupitelé schválili odkoupení Hrabalovy chaty v Kersku. Kraj zaplatí skoro 10 milionů

Zastupitelé Středočeského kraje schválili odkoupení chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Hejtmanství za budovu a okolní pozemek zaplatí 9,9 milionu korun. Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko. Expozice v objektu by měla být v plném provozu od roku 2024.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:00|

Výstava v Hrabalově chatě v Kersku bude v plném provozu v roce 2024. Nabídne i rozšířenou realitu

Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ji ale budou moci prohlédnout i dříve, například při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Výstava by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku zároveň vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 18:36|

Středočeský kraj zvažuje koupi Hrabalovy chaty v Kersku. Se zpřístupněním veřejnosti by pomohl stát

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a zástupci Středočeského kraje podepsali memorandum o spolupráci, která by měla vést ke zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti. Chatu by koupil kraj, stát pak pomohl s provozem a obsahovou náplní budoucí expozice. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) po podpisu řekla, že ještě není jasné, zda kraj chatu koupí, jednat by o tom měli radní v listopadu.
13. 10. 2021|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|

„Se šípkovou, nebo se zelím?“ nahradila otázka „Koupit, nebo nekoupit?“ Hrabalova chata je na prodej

Za necelých dvanáct milionů korun je k mání chata, která kdysi patřila Bohumilu Hrabalovi. Spisovatel do Kerska, „kde jsou hvězdy veliké tak jako pěst“, jezdil léta, tato osada na Nymbursku inspirovala mimo jiné jeho Slavnosti sněženek. Chata není kulturní památkou, ministerstvo kultury nicméně zvažuje, že by ji koupilo. Zájem projevil i Středočeský kraj.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 18:09|