TÉMA

Otcovská dovolená

Nejste král, vzkazovali Macronovi bouřící se Francouzi. Při střetech utrpělo zranění přes sto policistů

Demonstranti ve čtvrtek ve Francii zablokovali pařížské letiště, ochromili železniční dopravu a na některých místech se střetli s policií. V západofrancouzském městě Nantes použila policie proti protestujícím slzný plyn, v Rennes zase vodní děla. Při zásazích utrpělo zranění 123 policistů a bylo zatčeno osmdesát lidí. Po celé zemi se konalo další kolo stávek na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho velmi nepopulární důchodové reformě, uzavřeny byly některé školy a kvůli pokračující stávce popelářů se na ulicích dál hromadí odpadky.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 21:53|

Francouzská opozice vládu nesvrhla, Macronova důchodová reforma je tak přijata

Francouzská opozice v pondělí neuspěla v parlamentu s návrhem na vyslovení nedůvěry vládě Emmanuela Macrona. Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 278 poslanců, potřeba jich ale bylo 287, uvedla agentura Reuters. Návrh podal centristický klub Liot poté, co vláda minulý týden použila článek ústavy, který jí umožnil schválení sporné důchodové reformy i bez hlasování poslanců. Neuspěl ani druhý opoziční návrh na vyslovení nedůvěry vládě, předložený krajně pravicovým Národním sdružením (RN, ten podpořilo jen 94 poslanců). Neúspěch opozice znamená, že návrh reformy je nyní brán jako přijatý, informují francouzská média.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 19:54|

Důchody vzrostou, dávky půjde krátit kvůli přestupkům. Prezident podepsal příslušné normy

Prezident Miloš Zeman podepsal balík zákonů ze sociální oblasti. Svým podpisem potvrdil mimo jiné to, že důchody od ledna dodatečně vzrostou o 300 korun nad zákonnou valorizaci a že chudším lidem bude hrozit odebrání části dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky.
30. 8. 2021|

Senát schválil spornou novelu zákona „třikrát a dost“, umožní strhávat pokuty ze sociálních dávek

Senátoři ve středu schválili zákon o elektronizaci zdravotnictví a zákon o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích. Komplikované jednání vyvolala energetická novela, k jejímu řešení se vrátí za týden. Členové horní komory po dlouhé debatě schválili novelu, která umožňuje lidem, kteří opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky, přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí.
18. 8. 2021Aktualizováno18. 8. 2021, 21:50|

Poslanci schválili zákon o dětských skupinách, budou dál i pro starší děti. Prodloužili také otcovskou dovolenou

Dětské skupiny budou nadále i pro starší děti. Sněmovna upravila novelu, podle níž původně měly sloužit jen těm nejmenším. Dále poslanci schválili zákon o zmírnění podmínek pro získání ošetřovatelského volna. Spolu s tím prodloužili takzvanou otcovskou dovolenou z jednoho na dva týdny. Sněmovna dnes nedokončila schvalování návrhu SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Debatu provázely spory poslanců, když kritičtí k předloze byli zejména Piráti, i obviňování z obstrukcí.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 14:17|

Neplatiči pokut zřejmě přijdou o část dávek, rozhodla sněmovna

Chudší lidé zřejmě přijdou o část dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Sněmovna schválila novelu ODS, která vyvolala mezi poslanci spory. Debatu o dodatečném zvýšení důchodů od příštího roku poslanci nedokončili. Podle ministryně práce by měla pokračovat ve středu.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 14:59|