TÉMA

Protokol

Dosavadní ředitel hradního protokolu Kruliš nastoupí do centrální banky

Dosavadní ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vladimír Kruliš nastoupí 3. dubna do České národní banky (ČNB) do sekce kancelář. Bude zodpovídat především za koordinaci akcí a činností protokolárního charakteru. Média v minulosti spekulovala, že by Kruliš měl sekci kancelář ČNB vést, nastupuje ale na jinou pozici.
31. 3. 2023|

Za zfalšovaný protokol snížil kárný senát žalobkyni plat, zvažoval odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil Daně Koptišové z Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích plat o třicet procent na jeden rok. Vypracovala protokol o podání trestního oznámení, který neodpovídal skutečnosti, opatřila ho falešnými podpisy.
18. 1. 2023|

Prezident podepsal vstup Finska a Švédska do NATO. Česko je 24. zemí, která dokončila ratifikaci smluv

Prezident Miloš Zeman podepsal přístupové protokoly Finska a Švédska do Severoatlantické aliance. V předchozích týdnech je schválily obě komory parlamentu. Česko je jednou z posledních zemí NATO, které vstup dvou nových členů schválily. Není však poslední, zbývá mimo jiné ještě souhlas Turecka, které původně vstup dvou skandinávských států zcela odmítalo a stále má výhrady.
31. 8. 2022|

Poslanci přehlasovali prezidentské veto na snížení plateb za pojištěnce. Schválili také rozšíření NATO

Koalice přehlasovala první veto, které v tomto volebním období využil prezident republiky. Od září se tedy sníží platby za státní pojištěnce a od roku 2024 se začnou automaticky valorizovat. Poslanecká sněmovna také odsouhlasila vstup Finska a Švédska do NATO. Vše se podařilo až v sobotu brzy ráno po devatenácti hodinách opozičních obstrukcí. Mimořádně dlouho zabrala již debata o programu schůze. Poslanci ANO a SPD přišli s desítkami nových bodů, o nichž se chtěli bavit, žádný z nich se ale na program nakonec nedostal.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 05:47|

Babiš navrhuje odložit udělování vyznamenání k 28. říjnu, sám je předávat nechce

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se letošní udělování vyznamenání u příležitosti svátku 28. října odložilo. Ceremoniál by podle něj měl počkat, než je bude schopen osobně předat prezident Miloš Zeman. Předseda vlády uvedl, že je v zastoupení předávat nechce.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 13:40|

30 let zpět: Podpis protokolu o zrušení RVHP

V Budapešti se před 30 lety konalo historicky poslední zasedání Rady vzájemné hospodářské pomoci. Zúčastnili se ho zástupci devíti členských zemí organizace, mezi nimiž bylo i Československo. Schůzka, která vedla k dohodě rozpustit RVHP do 90 dnů, tak byla definitivní tečkou za jeho dvaačtyřicetiletou existencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 6. 2021|