TÉMA

Otrava řeky

Novela energetického zákona jde do výboru, hlasování o ochraně řek sněmovna odložila

Do druhého čtení poslali poslanci novelu energetického zákona, která upravuje pravidla pro ukládání a pozdější využití vyrobené energie. Oproti původnímu programu to byl první zákon, k němuž se Poslanecká sněmovna v pátek dostala. Závěrečné hlasování o novele vodního zákona, který by měl snížit riziko opakování havárie, jaká se stala před čtyřmi lety v Bečvě, totiž předtím odložili poslanci na začátek května. Úvodní dvě hodiny se sněmovna ještě věnovala migračnímu paktu, i když k němu byla mimořádná schůze ve čtvrtek. Tématu se ale znovu chopili opoziční politici disponující přednostním právem.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 14:26|

Úkolem komise k Bečvě bude odhalit pochybení státních orgánů, řekla její předsedkyně. Zajímá ji činnost inspekce

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.
9. 7. 2021|

Policie zahájila trestní stíhání kvůli loňské otravě řeky Bečvy. Obviněna byla fyzická a právnická osoba z Rožnova

Policie zahájila trestní stíhání kvůli otravě řeky Bečvy. Podle informací České televize obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a člověka, který v ní pracuje. Údajně stojí za loňským zamořením toku, ve kterém uhynulo více než 40 tun ryb. Kyanidy, které podle inspekce životního prostředí do Bečvy unikly, zasáhly úsek dlouhý zhruba 40 kilometrů.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 22:05|