TÉMA

Černá kostka

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Ministerstvo kultury nepodpoří Černou kostku. Stavbu knihovny mají pokrýt hlavně evropské peníze

Ministerstvo kultury stavbu Vědecké knihovny v Ostravě, takzvané Černé kostky, finančně nepodpoří. Původní příslib byl přitom 800 milionů korun. Chybějící peníze kraj zafinancuje ze svého rozpočtu, s pracemi by se mohlo začít příští rok na jaře. Rozpočet na stavbu Černé kostky je přes 2,5 miliardy korun.
9. 8. 2023|

Černou kostku a další strategické projekty v Ostravě by měl zaplatit program Spravedlivá transformace

Centrum digitalizace, vědy a inovací Černá kostka v Ostravě, Technologická a podnikatelská akademie nebo Centrum veřejných energetiků jsou mezi nejdůležitějšími strategickými projekty, které by v Moravskoslezském kraji měly být v příštích letech financovány z Operačního programu Spravedlivá transformace. Schválené projekty mají asi dvojnásobnou hodnotu, než je vyčleněných 18,9 miliardy korun.
25. 6. 2021|