TÉMA

Michal Kurtyka

Končí polský ministr životního prostředí, který s Českem jednal o Turówu

V polské vládě končí ministr životního prostředí Michal Kurtyka, který byl jedním z tamních představitelů jednajících s Českem ve sporu ohledně hnědouhelného dolu Turów. Nahradí ho Anna Moskwová. Z čela ministerstva zemědělství pak odchází Grzegorz Puda. Informuje o tom internetový portál onet.pl. Jednání o Turówu polská strana pravděpodobně obnoví po vzniku nové české vlády.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:00|

Jednání o Turówu budou pokračovat ve středu, Brabec doufá v rychlý posun

Jednání Česka a Polska o situaci kolem hnědouhelného Dolu Turów budou pokračovat ve středu. Sejdou se opět experti i ministři životního prostředí obou zemí. Po jednání se svým polským protějškem Michalem Kurtykou to řekl český ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Věří, že středeční setkání přinese významný posun. Také Kurtyka řekl, že doufá v rychlé dosažení dohody.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 22:14|

Češi postižení těžbou v Turówě žádají Evropskou komisi, aby se zapojila do vyjednávání s Polskem

Obyvatelé českých obcí postižených pokračující těžbou v polském hnědouhelném Dolu Turów žádají Evropskou komisi o aktivní účast na vyjednávání české strany s Polskem. Sousedský spolek Uhelná ve čtvrtek odeslal dopis s touto žádostí evropskému komisaři Virginijusi Sinkevičiusovi. Za spolek o tom informoval Milan Starec. Česká republika a Polsko už druhý týden jednají o mezivládní dohodě, která by měla minimalizovat dopady těžby na české území a zajistit kompenzace případných škod.
1. 7. 2021|

Cílem je dohoda, ne soud, řekl Brabec k zahájení debat s Polskem o Dole Turów

Česko chce minimalizovat či zcela omezit negativní dopady těžby v polském hnědouhelném Dole Turów poblíž českých hranic na české území, řekl po úvodním jednání s protějšky z polské vlády ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Týká se to podle něj reálných obav o ztrátu pitné vody, pokles podzemních vod, zvýšení hluku a prašnosti, popřípadě otřesů a sedání terénu zejména v Libereckém kraji. Cílem je dohoda, ne soud, shodli se s polským ministrem klimatu a životního prostředí Michalem Kurtykou.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 16:07|