TÉMA

Rzeszów

Tusk a Zelenskyj se dohodli na společné produkci zbraní

Polský premiér Donald Tusk v pondělí jednal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o společné produkci zbraní. Podle deníku Gazeta Wyborcza šéf polské vlády hovořil o budování společných podniků a investicích do firem v Polsku i na Ukrajině, které se budou podílet na zvýšení obranných schopností. Na území napadeného státu úřady vyhlásily během Tuskovy návštěvy letecký poplach varující před hrozbou možného ruského vzdušného útoku.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 15:16|

Už devatenáct lidí nakažených legionellou zemřelo na jihovýchodě Polska

Již 19 mrtvých zaznamenalo Polsko v souvislosti s nákazou bakterií legionella, informovaly zdravotnické úřady ve městě Rzeszów na jihovýchodě země. Oběťmi jsou lidé, kteří trpěli i dalšími nemocemi, napsala agentura PAP.
2. 9. 2023|

Nákaza legionellou se objevila v dalších polských regionech. Vyšetřuje to kontrarozvědka

Počet obětí bakterie legionella ve městě Rzeszów na jihovýchodě Polska stoupl na devět. Nákaza se zároveň objevila v dalších dvou regionech – v sousedním Malopolsku a ve Velkopolsku na opačném konci země. Uvedla to v pondělí na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Šíření nákazy začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW.
28. 8. 2023|

V polském Rzeszówě zemřelo už sedm lidí nakažených legionellou

Počet obětí nákazy bakterií legionella v Rzeszówě na jihovýchodě Polska stoupl na sedm. Informovala o tom agentura PAP s odvoláním na místní úřady. Šířením nákazy se zabývá krizový štáb a hygienici pátrají po zdroji, který zatím zůstává neznámý. Jednou z možností je městská vodovodní síť. Odborníci provedli testy v městském vodovodním systému, jejich výsledky mají být v pondělí. Šíření nákazy vyšetřuje i kontrarozvědka ABW, která prověřuje, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému.
25. 8. 2023|

Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 19:07|

Zelenskyj se na cestě z USA setkal s polským prezidentem Dudou

Na cestě ze Spojených států se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na původně neohlášené schůzce setkal se svým polským protějškem. S Andrzejem Dudou se bavili o rozvoji vzájemných vztahů v příštím roce. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře se setkali v polském městě Rzeszów. Polsko od začátku ruské invaze Ukrajinu podporuje, poskytlo také útočiště řadě válečných uprchlíků.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 21:58|