TÉMA

Jan Soukup

Oprava lázní za miliardy bez soutěže rozzlobila plzeňské architekty. Vyzvali kraj ke změně

Na čtyřicet architektů z Plzeňska vyzvalo otevřeným dopisem Plzeňský kraj k tomu, aby na přestavbu bývalých městských lázní v Plzni uspořádal architektonickou soutěž. Nesouhlasí s tím, že studii opravy kulturní památky a jeden z největších projektů svěří kraj napřímo vybranému ateliéru. Oprava lázní má přijít zhruba na dvě miliardy korun. Vedení kraje oponuje, že zákon neporušilo a jím zvolený postup umožní rychlejší opravu.
20. 4. 2023|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Barokní Mariánská Týnice je konečně dostavěna. Pracovalo se podle původních plánů

V Mariánské Týnici na Plzeňsku dokončili dostavbu východního ambitu národní kulturní památky. Dělníci dokončili klenutou chodbu, kterou předkové dobudovat nestihli. Projekt přišel na téměř šedesát milionů korun, vznikl na základě myšlenky stavitele kostela, Jana Blažeje Santiniho.
4. 6. 2021|