TÉMA

Jaromír Prokop

David Berdych se podle soudu na svobodě osvědčil, je definitivně volný. Odpykal si přes 11 let

David Berdych, který si odpykal přes jedenáct let vězení za loupeže, únosy a vydírání za pomoci takzvaného Berdychova gangu, je definitivně volný. Soud rozhodl, že muž se v sedmileté zkušební době podmíněného propuštění z vězení choval řádně. Gang vstoupil do dějin české kriminalistiky propojením podsvětí s elitními policisty, kteří měli bojovat s organizovaným zločinem.
1. 8. 2022|

Soud potvrdil Prokopovi z Berdychova gangu deset let vězení

Vrchní soud v Praze potvrdil deset let vězení pro Jaromíra Prokopa z takzvaného Berdychova gangu. Za mřížemi si odpyká trest za účast na čtyřech loupežích. Podle rozsudku byl navíc vůdčí postavou zločinecké skupiny. Před trestním řízením se Prokop dlouhodobě skrýval ve Spojených státech, kde ho policie předloni zadržela.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 13:36|

Prokopa z Berdychova gangu soud nepravomocně poslal na deset let za mříže

Soud uložil Jaromíru Prokopovi deset let vězení za účast na čtyřech loupežích takzvaného Berdychova gangu. Verdikt není pravomocný a odsouzený se proti němu ihned odvolal. Ke kriminálním akcím došlo v 90. letech, Prokop se poté před trestním řízením skrýval v USA, kde ho policie dopadla loni. Jeho spolupachatelé včetně Davida Berdycha už si své tresty odpykali.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 11:39|

Prokopa z Berdychova gangu chce žalobce poslat na 11,5 roku do vězení

Na jedenáct a půl roku chce poslat státní zástupce do vězení Jaromíra Prokopa. Ten byl dlouho na útěku, a tak je souzen jako poslední z členů Berdychova gangu, který v 90. letech a na počátku století páchal loupeže, vraždy a vydíral podnikatele, a to ve spolupráci s vysoce postavenými policisty. Prokop se u soudu přiznal ke čtyřem loupežím.
14. 10. 2021|

Rozsudek nad posledním členem Berdychova gangu se odkládá. Zkolaboval u soudu

Poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu Jaromír Prokop zkolaboval před středečním hlavním líčením, ve kterém chtěl soud vynést rozsudek. Přivolaná záchranná služba převezla šestapadesátiletého muže ze soudní budovy zpět do věznice, kde se podrobí lékařskému vyšetření. Informoval o tom předseda soudního senátu Jiří Wažik, který poté musel jednání odročit na zatím neznámý termín.
4. 8. 2021|

Poslední neodsouzený člen Berdychova gangu se přiznal k loupežím, odmítl ale, že by je organizoval

Jaromír Prokop, poslední neodsouzený člen takzvaného Berdychova gangu, se u soudu přiznal k účasti na čtyřech loupežích, které mu klade za vinu obžaloba. Odmítl ale tvrzení, že přepadení vymyslel a organizoval, jak dříve v jeho nepřítomnosti uvedli spolupachatelé včetně Davida Berdycha. Zdůraznil také, že při loupežích nikdy nepoužil fyzické násilí. Prokop se před trestním řízením řadu let skrýval, policie ho loni dopadla v USA.
27. 7. 2021|

Podíl Prokopa na činnosti Berdychova gangu projedná znovu soud

Proces s Jaromírem Prokopem, kterého soudy už dříve označily za duchovního vůdce takzvaného Berdychova gangu, se bude opakovat. Kriminalisté ho po letech, kdy se skrýval, přivezli koncem května z USA. V úterý u Krajského soudu v Praze prohlásil, že chce nové řízení i s výslechy svých spoluobžalovaných, později odsouzených. On sám dostal v nepřítomnosti původně trest třináct a půl roku vězení.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:20|

Policie do Česka přivezla člena Berdychova gangu. Na útěku byl šestnáct let

Čeští kriminalisté v pátek ze Spojených států do Prahy eskortovali Jaromíra Prokopa, člena takzvaného Berdychova gangu, který měl podle pravomocného rozsudku na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Prokop se před spravedlností skrýval šestnáct let, americká policie ho zadržela loni na jaře v Seattlu. V Česku si má odpykat 13,5 roku vězení.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 19:37|