TÉMA

Anarchisté

Okresní soud se bude znovu zabývat skupinou anarchistů obžalovaných z podpory extremismu

Okresní soud v Mostě se znovu bude zabývat kauzou Fénix 2, ve které obžaloba viní pětici anarchistů kvůli podpoře extremistického hnutí. Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil původní osvobozující rozsudek. České televizi informaci potvrdila místopředsedkyně mosteckého soudu Šárka Tampová. Anarchisté se hlásí k takzvané Síti revolučních buněk, ta údajně stála za sérií útoků na pražskou restauraci Řízkárna. Majiteli podniku měli členové skupiny zapálit několik aut.
4. 5. 2023|

Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:19|

30 let zpět: „Stop bolševismu a kapitalismu,“ hlásaly transparenty anarchistů

V Praze se na Svátek práce konalo povolené setkání anarchistů. Jejich průvod městem vedl ze Střeleckého ostrova na Letnou, kde se anarchisté střetli s přívrženci hnutí Skinheads v ozbrojené bitce. Po zásahu policie byla mezi zabavenými osobními zbraněmi nalezena mimo jiné i nabitá pistole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 5. 2022|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Střety anarchistů se skinheady před areálem pražského Výstaviště

Před areálem pražského Výstaviště se shromáždila asi osmdesátičlenná skupina mladých anarchistů, aby demonstrovala proti konání Všeobecné československé výstavy. Krátce nato však skupinu napadli přívrženci hnutí skinheads a došlo k ostré bitce. Policie, která se ke konfliktu dostala s velkým zpožděním, čelila kritice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 5. 2021|