TÉMA

IVF

Umělému oplodnění by se mohly některé páry vyhnout při včasném rozpoznání problémů. Podle lékařů ale chybí osvěta

Přes pět tisíc dětí přijde v Česku každý rok na svět díky pomoci lékařů s početím. Že zájem o umělé oplodnění roste, je podle nich dáno i tím, že lidé rodičovství odkládají a o svou plodnost se nezajímají včas. Míní, že chybí osvěta, která by se měla soustředit například na vysokoškoláky.
15. 11. 2023|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Těhotenství i pro svobodné a lesby. Francouzský parlament přijal zákon o asistované reprodukci a bioetice

Po více než dvou letech sporů i demonstrací francouzský parlament v posledním čtení schválil zákon o asistované reprodukci a bioetice. Právo na státem hrazenou pomoc s otěhotněním budou moci získat všechny ženy, včetně těch svobodných nebo v lesbickém páru.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 19:57|

Věk pro umělé oplodnění by se mohl zvýšit na 40 let. Má to své pro i proti

V posledním desetiletí tuzemské statistiky umělého oplodnění rostly. S pandemií meziročně propadly o dvaadvacet procent. Tento týden mají poslanci ve finálním čtení projednat novelu, která by ženám umožnila podstoupit umělé oplodnění hrazené zdravotními pojišťovnami do čtyřicátých narozenin.
24. 5. 2021|