TÉMA

Vojenská technologie

Česká firma vyrábějící nafukovací atrapy vojenské techniky pro Ukrajinu je napojená na Rusko

Děčínská společnost Inflatech je další z firem napojených na Rusko. Zaměřuje se na výrobu nafukovacích maket tanků nebo raketometů. Ty končí i na Ukrajině, kde mají mást ruskou armádu. Jedním ze společníků podniku je Viktor Talanov, jehož otec podniká ve stejném odvětví v Moskvě. Případ sledují Reportéři ČT.
30. 3. 2023|

Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku na Olomoucku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) před časem získala kontrakt na modernizaci bezmála stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.
9. 1. 2023|

Rusové za sebou nechávají použitelné tanky a obojživelníky. Ukrajinci kořisti hned využívají

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a na jihu země je podle dostupných zpráv úspěšná nejen v obsazování území, ale rovněž při získávání ruské vojenské techniky. Západní pozorovatelé potvrzují, že velká část ruských zbraní v opuštěných oblastech zůstává nepoškozená a Ukrajincům slouží dál.
15. 9. 2022|

Izrael před raketami chrání „železná klenba“. Systém Iron Dome je v blízkovýchodní realitě nutnost

Desítky raket křižují oblohou nad Izraelem. Světelné úkazy, výrazně viditelné hlavně na nočním nebi, jsou důsledkem eskalace konfliktu mezi Palestinci a Izraelci. Zároveň jsou ale také vizitkou sofistikovaného obranného systému židovského státu –⁠ Iron Dome (Železná kopule). Ten umí reagovat na vypálené rakety z Pásma Gazy a v bezpečné vzdálenosti je ve vzduchu sestřelit. Už deset let tato technologie dodává Izraelcům pocit bezpečí, byť její efektivita není stoprocentní.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 18:45|