TÉMA

Tomáš Chmela

Na Zlínsku mění lampy. Nastaví barvu světla podle denní doby

Obce a města ve Zlínském kraji investují miliony korun do nového, úsporného veřejného osvětlení, aby ušetřily za provoz. Například ve Slavičíně aktuálně mění víc než polovinu lamp, pět set nových LED světelných bodů uspoří statisíce korun.
16. 9. 2023|

Od výbuchu ve Vrběticích je to osm let. Vojenský materiál se tam už asi nikdy skladovat nebude

Před osmi lety vybuchl druhý muniční sklad ve Vrběticích. Při první explozi v říjnu 2014 zahynuli dva lidé. Obyvatelé okolních obcí se několikrát evakuovali. Následovala nejnáročnější a nejnákladnější bezpečnostní akce v dějinách Česka. A nakonec se z incidentu stal zlomový okamžik pro česko-ruské vztahy.
3. 12. 2022|

Vandalové poškodili v obcích na Zlínsku pomníky připomínající padlé rudoarmějce

V Nedachlebicích na Uherskohradišťsku nebo Hřivínově Újezdě na Zlínsku si lidé připomněli konec druhé světové války u poničených pomníků. Místa posledního odpočinku vojáků Rudé armády poškodili vandalové, nejspíš v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.
2. 5. 2022|

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu žádají po státu odškodnění v řádu stovek milionů korun

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, žádají stát o odškodnění v řádu stovek milionů korun. Kvůli explozím a zásahu složek integrovaného záchranného systému, který skončil až loni, nemohli majitelé hospodařit na stovkách hektarů pozemků. Byly podle nich znehodnoceny, událost snížila cenu nemovitostí, měla i dopad na kvalitu života obyvatel. Vyšetřování nedávno ukázalo na důvodné podezření o zapojení ruských agentů GRU do explozí.
11. 5. 2021|