TÉMA

Občané za evropský rozvoj Bulharska

Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.
22. 5. 2023|

Bulharský prezident podle očekávání rozpustí parlament a vypíše nové volby

Předčasné volby v Bulharsku se uskuteční 11. července, oznámil prezident Rumen Radev. Také uvedl, že očekává jmenování nové volební komise 11. května, kdy chce také rozpustit parlament, vyhlásit volby a jmenovat prozatímní vládu, píše agentura Reuters.
5. 5. 2021|

V Bulharsku se nedaří sestavit vládu, zemi hrozí předčasné volby

Bulharská protestní strana Takoví jsou lidé (ITN) oznámila, že navzdory druhému místu v parlamentních volbách nehodlá usilovat o sestavení nové vlády. Před ní se o vytvoření kabinetu neúspěšně pokusila formace končícího premiéra Bojka Borisova. Podle agentury Reuters se přiblížila možnost předčasných voleb, které by se mohly konat v létě.
26. 4. 2021|