TÉMA

Trénink

Placebo efekt funguje i v posilování. Lidé podávají lepší výkony a víc jim rostou svaly

Podle nového výzkumu norských vědců funguje trénink lépe, když člověk věří, že tréninkový program byl sestaven přímo jemu na míru. Autoři uvádějí, že se jedná o zajímavou ukázku placebo efektu.
26. 4. 2023|

Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.
2. 6. 2021|

Suezský průplav na francouzském jezeře. Námořníci cvičí jak se vyhnout nehodě

Francouzské výcvikové středisko školí profesionální námořníky s využitím modelů lodí a zmenšenin průplavů a kanálů. Jezero, které středisko Port Revel pro tyto účely využívá, se nachází v podhůří Alp u obce Saint-Pierre-de-Bressieux. Na jezeře je postavena i zmenšenina Suezského průplavu v měřítku jedna pětadvacetina skutečného průplavu. Stážisté jím musí projet v modelu masivní kontejnerové lodi, aniž by se při manipulaci zasekli. Školitelé během tréninku mohou simulovat celou škálu krizových situací, jako jsou spodní proudy, velký vítr nebo písečná bouře. Po nedávné havárii lodi Ever Given se poptávka po školení ve zdejším centru mnohonásobně zvýšila.
25. 4. 2021|