TÉMA

Rotační výuka

Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka

S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 12:02|

V sobotu opět ubylo nakažených, stouplo však reprodukční číslo. Očkovaných přibylo nejvíce za nepracovní den

Pozitivně vyhodnotily laboratoře v sobotu 596 testů na covid-19. Druhou sobotu v řadě klesl počet nových případů pod tisíc, ve srovnání s minulou sobotou jich bylo zhruba o sto méně. V nemocnicích je stále 1341 pacientů, kteří se koronavirovou infekcí nakazili, v těžkém stavu leží 270 z nich. Oproti předchozímu dnu stouplo reprodukční číslo, zvýšilo se z 0,73 na 0,76. Vakcínu dostalo přes 31 tisíc lidí – dosud nejvíce ve volném dni. Celkem má alespoň načaté očkování již více než tři miliony lidí.
16. 5. 2021Aktualizováno16. 5. 2021, 22:44|

S hotely, zahrádkami i úplným koncem rotační výuky počkejte, doporučila ministrům odborná skupina MeSES

Meziresortní skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila vládě, aby počkala se schválením dalšího balíčku uvolnění opatření. Vláda by mohla již od následujícího týdne povolit restaurační zahrádky, částečné otevření hotelů a také plošně ukončit rotační výuku. Podle MeSES by bylo vhodné počkat ještě týden.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 13:52|

Školy a obchody se otevřou i v krajích s nejvyšším přírůstkem

Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům v rotační výuce na druhém stupních základních škol a k plné výuce v mateřských školách. Školy, stejně tak jako obchody a provozovny služeb, se tak otevřou v celé České republice.
6. 5. 2021|

Na doučování půjdou stovky milionů, slibuje Plaga. Jde podle něj i o návrat do kolektivu

Dětí, které se nezúčastnily distančního vzdělávání, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) hodně, ale odpovídá to počtu dětí, které mají problémy s docházkou i za normálních okolností. Aby ony i další žáci dohnali vše, co jim zkomplikovalo uzavření škol v době vrcholů pandemie, dostanou školy příští rok na doučování čtvrt miliardy korun. Dalších sto milionů půjde na letní doučovací tábory, řekl Plaga. Rozhovor s ministrem školství ve Studiu 6 vedla Jolka Krásná.
3. 5. 2021|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Od 3. května se do škol vrátí část žáků druhého stupně, všem začne rotační výuka o týden později

Od pondělí 3. května se budou moci do základních škol vrátit k rotační výuce žáci druhého stupně v šesti krajích a hlavním městě. Kromě už dříve avizovaných Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského kraje se pro ně otevřou školy i ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze. Platit to bude i pro nižší stupeň víceletých gymnázií a ve stejných krajích také budou moci chodit všechny děti do školek. Od 10. května pak bude rotační výuka druhého stupně ZŠ v celém Česku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:23|

Hygienici hlásí první případ indické varianty koronaviru v Praze

Pražští hygienici zaznamenali první případ takzvané indické varianty koronaviru, týká se člověka z Indie. Hygiena o tom informovala na webu. Další případy této varianty v Praze neeviduje. V Česku přibylo 2483 potvrzených případů onemocnění covid-19. Oproti minulému týdnu to bylo téměř o 16 procent méně. Zdravotníci aplikovali od začátku očkování přes tři miliony dávek vakcíny proti covidu. Více než tři čtvrtiny z nich jsou od farmaceutické firmy Pfizer/BioNTech. Úplné očkování má zatím v Česku přes 980 tisíc lidí.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 19:44|

Pro rozvolňování vláda připravila šest balíčků. Na zbývající obchody a některé služby by mohlo dojít 3. května

Zbytek obchodů, trhů a vybrané služby vláda za pokračující příznivé epidemické situace uvolní od 3. května. Postup ve čtvrtek schválila vláda, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí budou moci znovu začít podle ministra fungovat za přísných hygienických pravidel. Vláda vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí vždy ve čtvrtek. Teď v pondělí se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 19:34|

Mateřské školy by se mohly otevírat po okresech, navrhne Babiš

Otevírání mateřských školek od pondělí by se mohlo řídit epidemickou situací na úrovni okresů, nikoliv celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve čtvrtek navrhne vládě, řekl  zpravodajskému serveru iDNES.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky nakonec otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek. Testy v úterý potvrdily 3787 nových případů covidu, to je o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti minulému týdnu ale klesá počet naočkovaných.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 13:38|

Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích klesl pod šest tisíc

Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl v Česku pod šest tisíc, v pátek jich bylo v nemocnicích podle dat ministerstva zdravotnictví 5861. Laboratoře v pátek odhalily 4791 nových případů koronaviru, nejméně v pracovní den od 7. prosince, vyplývá také z dat ministerstva.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 11:01|