TÉMA

Takoví jsou lidé

Bulharský prezident podle očekávání rozpustí parlament a vypíše nové volby

Předčasné volby v Bulharsku se uskuteční 11. července, oznámil prezident Rumen Radev. Také uvedl, že očekává jmenování nové volební komise 11. května, kdy chce také rozpustit parlament, vyhlásit volby a jmenovat prozatímní vládu, píše agentura Reuters.
5. 5. 2021|

V Bulharsku se nedaří sestavit vládu, zemi hrozí předčasné volby

Bulharská protestní strana Takoví jsou lidé (ITN) oznámila, že navzdory druhému místu v parlamentních volbách nehodlá usilovat o sestavení nové vlády. Před ní se o vytvoření kabinetu neúspěšně pokusila formace končícího premiéra Bojka Borisova. Podle agentury Reuters se přiblížila možnost předčasných voleb, které by se mohly konat v létě.
26. 4. 2021|

V Bulharsku začaly parlamentní volby. Borisovův osud je nejistý, očekává se těsný souboj

Voliči v Bulharsku rozhodují o novém složení parlamentu. Průzkumy předpovídají těsný souboj současného premiéra Bojka Borisova s opozičními socialisty. I přes skandály, jež vedly loni v létě k masivním protestům, je dosavadní předseda vlády stále pro některé favoritem. V případě vítězství by se tento populista dostal k moci již počtvrté. V boji o křesla je ale i mnoho nových hráčů, kteří mohou výsledky zásadně zamíchat.
4. 4. 2021|

Zpěvák a bavič Trifonov chce zabodovat v bulharské politice, kandiduje do parlamentu

Parlamentní volby v Bulharsku se blíží. Kandiduje v nich řada bývalých spolupracovníků tajné služby komunistického režimu a mimo jiné i nová populistická strana známého zpěváka Slaviho Trifonova. Podle předvolebních odhadů by se do zákonodárného sboru měla dostat.
2. 4. 2021|