TÉMA

Sochař

Stíhačky s motýlími křídly na pražském Máji. Černý záměr konzultoval s autory stavby, kurátorka nevidí souvislost místa s NATO

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají už za necelé dva měsíce zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh sochaře Davida Černého nelíbí. Autor soch o připravovaném díle diskutoval v pořadu Události, komentáře s kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou, která zkritizovala nejasnost záměru – nevidí souvislost místa s NATO a českým členstvím v této organizaci, k čemuž mají sochy odkazovat.
20. 4. 2024|

Chorvat tvoří sochy ze zápalek

Chorvatský umělec Tomislav Horvat se věnuje tvorbě soch ze zápalek v životní velikosti. V současné době pracuje na dokončení své verze Michelangelova Davida. Odhaduje, že na dílo padne zhruba 430 tisíc zápalek. Mezi jeho další výtvory patří například socha herce Al Pacina v roli Dona Corleoneho z filmu Kmotr. Svá díla už Horvat vystavoval v mnoha chorvatských galeriích.
19. 1. 2024|

Zemřel kolumbijský malíř a sochař Botero, tvůrce boubelatých figurín

Ve věku 91 let zemřel kolumbijský umělec Fernando Botero. Oznámil to bez dalších podrobností kolumbijský prezident Gustavo Petro. Zesnulý malíř a sochař proslul svým nezaměnitelným stylem až groteskně boubelatých figur a je považovaný za jednoho z největších umělců 20. století, napsala agentura AFP.
15. 9. 2023|

Portrétoval královnu, s princem Williamem si hrál. Sochař Franta Bělský se dostal z Brna až k nejslavnější rodině světa

Reportážní dokument České televize Portrétoval jsem anglickou královnu od londýnského zpravodaje ČT Bohumila Vostala odhaluje strhující osud českého sochaře Franty Bělského, který bojoval s nacisty i komunisty a za studené války trávil s královnou Alžbětou II. a její rodinou dlouhé hodiny.
1. 4. 2021|