TÉMA

Madona

Plzeňská věž převyšuje kopce... a plzeňská katedrála se otevírá po kompletní rekonstrukci

Tříletá rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje v Plzni je u konce a tento unikátní historický a duchovní prostor se otevírá veřejnosti. Jedna z nejvýznamnějších dominant města Plzně prošla změnami za sto patnáct milionů korun. Chrám má nové osvětlení, sociální zázemí nebo vytápěné lavice. Novinkou je zpřístupnění podkroví.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 14:37|

Plzeň vystavuje své nejvzácnější dílo. Socha madony z dob Karla IV. je k vidění jen deset dní

Západočeská galerie v Plzni (ZČG) zahájila prohlídky originálu gotické sochy Plzeňské madony. Nejznámější, nejcennější a po staletí nejuctívanější umělecké dílo v Plzni se na deset dnů přesunulo z katedrály svatého Bartoloměje o pár set metrů dál do výstavní síně Masné krámy ZČG. Do 29. května je v ní k vidění jako součást výstavy Nad slunce krásnější. Prodáno je asi 70 procent vstupenek, jsou na předem stanovený čas kvůli omezení kapacity výstavní síně. Madonu může ve stejný čas obdivovat maximálně 35 návštěvníků, a to maximálně hodinu, řekla mluvčí ZČG Gabriela Darebná.
20. 5. 2021|

Polský soud osvobodil tři ženy v kauze madony s duhovou svatozáří

Polský soud zprostil viny tři aktivistky, které byly obviněny ze znesvěcení a urážky náboženského cítění kvůli tomu, že vyrobily plakáty s motivem slavné Černé madony čenstochovské. Ta měla místo svatozáře kolem hlavy duhu, symbol komunity gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 14:29|