TÉMA

Institut plánování a rozvoje města Prahy

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Pražané mohou začít připomínkovat Metropolitní plán, který bude určovat výstavbu ve městě

Obyvatelé Prahy mohou do 30. června připomínkovat návrh Metropolitního plánu. Připomínky a námitky mohou podávat elektronicky přes web plánu a Portál Pražana i osobně. Zároveň se s ním mohou do 28. června seznámit v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Institutu plánování a rozvoje (IPR) v Emauzích. Plán určí, co a kde se bude moci do budoucna v Praze stavět.
26. 4. 2022|

Pomalá stavební řízení ovlivňují českou ekonomiku i život jednotlivců, upozorňuje Bilance

Stavební povolování je v Česku rekordně pomalé, v mezinárodním srovnání se republika umisťuje za rozvojovými zeměmi. Vysoká poptávka a zároveň nedostatek bytů vyhnaly ceny tak vysoko, že se pro řadu lidí stalo vlastní bydlení nedostupné. Složitá byrokracie a pomalý postup úředníků komplikuje život nejen velkým investorům, ale také drobným stavitelům, kteří si chtějí třeba jen rozšířit rodinný dům. Tématu se věnoval nový ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
2. 3. 2021|