TÉMA

Ropná skvrna

Kvůli úniku ropy u Kalifornie se vyšetřovatelé zajímají o manévry nákladní lodi Rotterdam Express

Vyšetřování úniku ropy u Kalifornie směřuje k nákladní lodi Rotterdam Express. Stroj plující pod německou vlajkou provedl poblíž kalifornských břehů několik nezvyklých manévrů, uvádějí podle agentury AP záznamy o pohybu plavidel. U pobřeží praskl ropovod a do moře vyteklo skoro 477 tisíc litrů ropy. Kvůli havárii bylo uzavřeno několik pláží a vyšetřuje se příčina úniku.
7. 10. 2021|

V Jižní Kalifornii unikly do moře tři tisíce barelů ropy, místní činitelé mluví o ekologické katastrofě

Jižní Kalifornie se potýká s velkým únikem z místního ropovodu, který zasáhl řadu oblíbených pláží a způsobil úhyn ryb, ptáků i zamoření mokřadů. Místní činitelé hovoří o katastrofě pro tamní životní prostředí. Příčinu úniku vyšetřuje americká pobřeží stráž, jež rovněž řídí snahy o vyčištění zasažených oblastí.
4. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 07:10|

Ida potrhala ropovody. Skvrna v Mexickém zálivu je už kilometry dlouhá

Americké úřady řeší několik kilometrů dlouhou ropnou skvrnu u pobřeží státu Louisiana. Zachytily ji satelitní snímky poté, co stát zasáhl hurikán Ida. Kolik ropy se do moře dostalo, zatím není jasné, americká média píší o významném úniku. Pobřežní stráž potvrdila, že na zasaženém místě pracují úklidové týmy.
5. 9. 2021|

Pátrání po viníkovi rozsáhlého znečištění břehů v Izraeli je zatím bez výsledků

Izrael rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí ale oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není.
28. 2. 2021|