TÉMA

Politologie

Kniha uvádí děti do politologie a sociologie. Nejtěžší bylo vysvětlit, proč tolik pracujeme, říká autorka

Politoložka Anna Durnová, která působí na Vídeňské univerzitě, vydává dětskou knížku o základech politologie a sociologie. Dětem se v ní snaží vysvětlit složité pojmy i obecné principy toho, jak funguje svět, ve kterém žijeme. Například proč musí rodiče chodit do práce, proč lidé chodí k volbám nebo – jak zní název celé knihy – proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat.
1. 11. 2022|

Zemřel politolog a vysokoškolský pedagog Bořivoj Hnízdo

Zemřel politolog a vysokoškolský učitel Bořivoj Hnízdo, bylo mu 70 let. Na webu o tom informovala Fakulta sociálních věd (FSV) Univerzity Karlovy, kde léta přednášel a v letech 2003 až 2010 působil jako ředitel Institutu politologických studií (IPS). Poslední rozloučení se uskuteční ve středu 4. května v Písecké bráně.
2. 5. 2022|

30 let zpět: Je to kniha velice česká

Nakladatelství Lidové noviny vydalo první dva svazky Budování státu, stěžejního díla významného představitele meziválečné žurnalistiky Ferdinanda Peroutky. O jejím významu pohovořil český premiér Petr Pithart.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 9. 2021|

Republikáni v USA zpřísňují volební pravidla. Podle kritiků ohrožují základy demokracie

Snaha amerických republikánů o omezení rozšířených možností hlasovat ve volbách se blíží do finále. Strana se zaměřuje hlavně na korespondenční hlasování nebo volbu v předtermínech. Demokraté jim v tom chtějí zabránit federálním zákonem, protože jejich voliči právě tyto možnosti hojněji využívají. Před změnami varují také američtí akademici.
9. 6. 2021|

Podle advokáta Kalvody se rozhodnutím Ústavního soudu narovnává politická soutěž, jiní experti mluví o aktivismu

Ústavní soud označil dosavadní volební systém za nespravedlivý, protože metodou přepočtu hlasů na mandáty znevýhodňuje malé strany. Nápravu má parlament obstarat ještě před sněmovními volbami. Advokát a bývalý ministr spravedlnosti Jan Kalvoda v rozhovoru pro Interview ČT24 považuje krok za narovnání politické soutěže, jiní oslovení experti jej považují i za aktivistický zásah – a výhrady vznáší také k nastolené časové tísni, protože volby jsou už na podzim.
3. 2. 2021Aktualizováno3. 2. 2021, 20:19|