TÉMA

Adam Bodnar

Duda znovu omilostní dva zadržené politiky. Vybídl generálního prokurátora, aby je pustil z vězení

Polský prezident Andrzej Duda ve čtvrtek ohlásil, že znovu omilostní politiky opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Mariusze Kamińského a Macieje Wąsika. Ty policie zadržela v úterý přímo v prezidentském paláci. Stalo se tak poté, co je soud pravomocně odsoudil za někdejší zneužití pravomocí v době, kdy stáli v čele protikorupční agentury. Proti zadržení obou politiků protestovali ve čtvrtek ve Varšavě před polským Sejmem stoupenci PiS.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 21:36|

Polský ombudsman kritický k vládě skončí. Umožnil to ústavní soud

Polský ústavní soud rozhodl, že zákon, který dosud umožňoval dosavadnímu ombudsmanovi setrvat v úřadu i po vypršení pětiletého mandátu až do zvolení nástupce, odporuje ústavě. Nález ústavního soudu, nakloněného nynější vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), otevírá cestu k odvolání nynějšího veřejného ochránce práv Adama Bodnara, jehož mandát vypršel v září a který je kritický k reformám tamní justice.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 22:24|

Polský zákon o potratech začal platit. V zemi proti němu pokračovaly druhým dnem protesty

Polský veřejný ochránce lidských práv Adam Bodnar ve čtvrtek kriticky reagoval na rozhodnutí ústavního soudu, které znemožňuje přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu a svým dopadem v Polsku prakticky vylučuje legální interrupce. Uvedené stanovisko vstoupilo v platnost ve středu. V ulicích polských měst pak ve čtvrtek druhým dnem pokračovaly protesty proti verdiktu ústavního soudu.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 20:55|