TÉMA

Hišám Mašíší

Odvolaný tuniský premiér předá odpovědnost nástupci, šéf největší parlamentní strany vyzývá ke klidu

Situace v Tunisku se po odvolání premiéra a pozastavení činnosti parlamentu zklidnila. Agentura DPA oznámila, že budovu zákonodárného sboru a vládní instituce stále střeží armáda. Prezident Kaís Saíd nařídil dvoudenní přerušení práce veřejných úřadů a do konce srpna má platit zákaz nočního vycházení. Hlavní parlamentní strana An-Nahda, která prezidentův krok hodnotila v pondělí jako puč, vyzvala své stoupence ke klidu.
27. 7. 2021|

Tuniský prezident odvolal další členy vlády a oznámil striktní opatření

Tunisko čelí nejhorší politické krizi za posledních deset let poté, co prezident Kaís Saíd v neděli odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil na třicet dní fungování parlamentu. V pondělí hlava státu odvolala další členy kabinetu, ministra obrany a ministra spravedlnosti, a vyhlásila nová striktní opatření, uvedla agentura Reuters. Parlament obklíčila vojenská vozidla a před jeho sídlem demonstrovali sympatizanti prezidenta i odpůrci jeho počínání. Podle části tuniských stran, včetně největší An-Nahdy, je Saídovo počínání v rozporu s ústavou.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:55|

Tuniská policie rozháněla demonstranty u parlamentu vodním dělem

Tuniské pořádkové síly použily vodní děla k rozehnání protestujících u parlamentu, informovala agentura Reuters. Podle ní šlo o největší demonstraci proti nerovnosti a policejnímu násilí, které tento měsíc v Tunisku vypukly. Stovky demonstrantů pochodovaly k sídlu zákonodárného sboru ze čtvrti Ittadhámin, kde se už přes týden mladí lidé v noci střetávali s policisty. V blízkosti parlamentu policie umístila zátarasy, aby pochod zastavila. Poslanci mezitím debatovali o rekonstrukci vlády.
26. 1. 2021|