TÉMA

Jean Asselborn

Evropská komise zakročí vůči Polsku. Morawiecki mluví o tiché revoluci a nepochopení

Nedávné rozhodnutí polského ústavního soudu zpochybňuje a ohrožuje základy EU, prohlásila na plénu europarlamentu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Komise dle jejích slov proti Varšavě zakročí. Polský premiér Mateusz Morawiecki v Evropském parlamentu řekl, že jeho vláda je proevropská, Poláci jsou ale znepokojeni změnami v Unii.
19. 10. 2021Aktualizováno19. 10. 2021, 13:57|

Odklonění letu v Bělorusku vyšetří na žádost Irska organizace přidružená k OSN. Evropská unie plánuje sankce

Evropská unie hodlá vytvořit nové sankce vůči Bělorusku. Odklonění letu, původně plánovaného do Litvy, a zadržení opozičníka Prataseviče, odsoudily země G7. Irsko požádalo orgán OSN –⁠ Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, aby okolnosti vynuceného přistání letadla linky Ryanair nezávisle vyšetřila. Ten mu vyhověl a souhlasí s vyšetřováním. Hrozba bombou, kterou Bělorusko vysvětlovalo nedělní nucené přistání letounu, navíc podle tří nezávislých médií byla odeslána až skoro půl hodiny poté, co letadlo dostalo příkaz k přistání.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 20:32|

Šéf unijní diplomacie vyrazí do Moskvy a vyzve k propuštění Navalného

Přes naléhání řady států Evropské unie se ministři zahraničí členských zemí neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za uvěznění opozičního vůdce Alexeje Navalného. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění Navalného.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 21:30|