TÉMA

Motory

Škoda převezme od koncernu Volkswagen do roku 2027 vývoj přeplňovaných motorů TSI

Automobilka Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211. K atmosférickým benzinovým agregátům MPI tak přibere i vývoj přeplňovaných motorů TSI o objemu do 1,5 litru. Do oddělení technického vývoje kvůli tomu přijme přes sto kvalifikovaných pracovníků. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Na informaci upozornil deník Právo, podle něhož se chce koncern VW soustředit na vývoj elektromobilů a potřebuje si na to vytvořit prostor.
10. 3. 2023|

Zvítězila ideologie nad rozumem, hodnotí zákaz prodeje aut se spalovacími motory europoslanec Zdechovský

Evropský parlament ve středu schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s krokem nesouhlasí. V aktuální situaci, kdy nejsou zajištěny ekologické zdroje pro nabíjení vozů na baterie, jde o Potěmkinovu vesnici a vítězství ideologie nad rozumem, řekl v pořadu 90' ČT24. Jeho kolega z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) však rozhodnutí považuje za vítané vodítko pro automobilky, které tak budou vědět kudy se při vývoji vozů ubírat.
10. 6. 2022|

Škoda Auto svolává v Česku do servisů tři tisícovky vozů. Hrozí nebezpečí požáru

Automobilka Škoda Auto svolává v České republice do autorizovaných servisů 2028 vozů Octavia, Karoq, Kodiaq a Superb vybavených benzinovými motory 2,0 TSI evo. Vozy byly vyrobeny od srpna 2020 do současnosti. Svolává také tisíc plug-in hybridních modelů Superb, Octavia iV a Octavia RS iV. Za určitých okolností hrozí u vozů nebezpečí požáru, řekl mluvčí Škoda Auto Pavel Jína. Problém mají i další vozy z koncernu, kromě Volkswagenu i Audi a Seat.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:01|

NASA předčasně ukončila test motorů rakety, se kterou chce letět na Měsíc

Test motorů nové rakety SLS (Space Launch System), která má v dalších letech dopravit astronauty na Měsíc, skončil v americkém testovacím středisku v Mississippi předčasně. Podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) běžely čtyři motory jen něco přes minutu, zatímco původně měli inženýři v plánu zážeh ukončit až po osmi minutách, aby mohli nasimulovat let rakety na oběžnou dráhu Země.
17. 1. 2021|