TÉMA

Zákon o národní bezpečnosti

Londýn tepe bývalé vojenské piloty za to, že cvičí ty čínské. Chce to zarazit

Britské ministerstvo obrany v úterý kritizovalo cesty bývalých britských vojenských pilotů do Číny, kde za úplatu cvičí piloty armády komunistické země. Zákon to sice nezakazuje, ale poznatky o fungování západních pilotů by mohly sehrát zásadní roli například při napadení Tchaj-wanu, informovala stanice BBC. Vláda chystá kroky, aby této spolupráci zabránila.
18. 10. 2022|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

Hongkongský soud poslal do vězení aktivisty za vzpomínku na Tchien-an-men

Na šest až devět měsíců poslal hongkongský soud do vězení devět představitelů prodemokratického hnutí za to, že se účastnili zakázané vzpomínkové akce na krvavé potlačení prodemokratického protestu na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Další tři opoziční představitelé dostali podmíněný trest za účast na vigilii nebo za podněcování k účasti na ní, informovala agentura AFP.
15. 9. 2021|

Apple Daily v sobotu končí. Hongkongský deník srazila na kolena policejní razie

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily oznámil, že do soboty ukončí činnost. Tamní policie totiž provedla v redakci deníku minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora, ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Zmrazen byl také majetek v hodnotě osmnácti milionů hongkongských dolarů (49,4 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:26|

V Hongkongu pustili na svobodu opoziční aktivistku Chowovou

Po sedmi měsících strávených za mřížemi za účast na masové manifestaci v roce 2019 byla z vězení v Hongkongu v sobotu propuštěná opoziční aktivistka Agnes Chowová. Před věznicí na ni čekali novináři, ale mladá žena s nimi nemluvila. Další dva aktivisté, Joshua Wong a Ivam Lam, ve vězení nadále zůstávají.
12. 6. 2021|

Pompeo vyzval k propuštění hongkongských aktivistů. Číně pohrozil sankcemi

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval čínské úřady k okamžitému propuštění 53 prodemokratických aktivistů zadržených ve středu kvůli podezření z porušení čínského zákona o národní bezpečnosti. Šéf americké diplomacie pohrozil sankcemi čínským úřadům a činitelům, napsala agentura AFP. Mezi zatčenými byl jeden americký obhájce lidských práv, který byl propuštěn na kauci.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 11:35|