TÉMA

Hip hop

Hip hop slaví půl století existence. Styl ze slumu v Bronxu ovládl kulturní svět

Američané si prostřednictvím koncertů připomněli padesát let od vzniku hip hopu. Hudební žánr se za poslední půlstoletí vyvinul v mnohamiliardový byznys, který dominuje globální kultuře. Z rapperů a rapperek se staly světové hvězdy a break dance proměnil tanec. Hip hop ovlivnil i kolekce módních domů.
13. 8. 2023|

Album vyjde v květnu, nejsem v důchodu, přesvědčil fanoušky Kendrick Lamar

Kromě pár hostujících vystoupení na koncertech jiných hudebníků se Kendrick Lamar v posledních letech držel víceméně v tichosti. Nyní americký rapper oznámil, že po pětileté pauze přichází s novým albem. Nahrávka s názvem Mr. Morale & The Big Steppers vyjde v polovině května.
22. 4. 2022|

Český rap začínal s vatičkou v lihu, dneska si chodí pro ceny

Rap se v Česku začal rozvíjet před třiceti lety. Hudební žánr, ale také životní styl by se měl brzy dočkat publikace, která mapuje jeho vývoj od počátků do současnosti. Podle autora, DJ Poety, má být Českej rap spíše fanouškovskou než akademickou knihou.
13. 7. 2021|

Je o tom, co nás honí a co honíme my, říká Kato o novince Made in Strašnice

Hipohopová kapela Prago Union se za necelý měsíc chystá vydat novou desku. Nazvali ji Made in Strašnice, vznikla totiž ve studiu frontmana Kata během pandemické karantény. Pražští rappeři zároveň nedávno vypustili nový videoklip k písni Olympionik z předchozího alba.
10. 3. 2021|

Label BiggBoss na konci roku skončí. Vladimir 518 se obával, že by mu jinak došel dech

Hudební label a nakladatelství BiggBoss končí. Projekt by měl přestat fungovat ke konci roku 2021. Vznikl před čtrnácti lety, během kterých vydal nejen řadu hiphopových alb, ale také třeba úspěšnou knižní sérii Kmeny. Na poslední sezonu vydavatelství chystá ještě několik počinů.
4. 1. 2021|