TÉMA

Mořská biologie

Křehké „kudlanky“ nebo „barbie“ chobotnice. Vědci popsali hlubokomořské obyvatele, které může ohrozit těžba na dně

Mezinárodní tým vědců strávil několik posledních týdnů na palubě výzkumné lodi průzkumem východní části tropického Tichého oceánu. Jejich cílem bylo zjistit, co žije čtyři tisíce metrů pod hladinou, v místech, kde by v budoucnu mohla probíhat hlubokomořská těžba.
28. 3. 2024|

Biologové asistují u tření korálů, nové jedince nechávají růst v laboratoři

Potápěči a mořští biologové pozorují u thajského pobřeží fascinující jev – nespočet růžových skvrn. Jedná se o spermie a jikry mořských korálů, které vypouští během tření do moře. Tento proces je klíčový pro obnovu erodujících korálových útesů v důsledku změny klimatu. Mořští biologové se snaží zachytit tyto reprodukční prvky a umožnit jim vyrůst v mladé mořské korály ve speciální laboratoři. Poté jsou navráceni zpět do moře. I přes úspěch projektu představují obnovené kolonie nepatrný zlomek z poškozené plochy korálů. Navíc celkový proces obnovy je velmi pomalý.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 22:55|

Stovku nových druhů objevila vědecká expedice na podmořských horách u pobřeží Chile

Mezinárodní skupina vědců pod vedením profesora Javiera Sellanese možná objevila více než sto nových druhů žijících na podmořských horách u pobřeží Chile. Expedice Schmidtova oceánského institutu tam našla korály, chobotnice, mořské ježky, různonožce a další druhy, které jsou pro vědu pravděpodobně nové.
23. 2. 2024|

Tresky zmizely z Baltu, je špinavý a stále teplejší. Trpí tím mimo jiné polští rybáři

Už víc než rok platí takřka úplný zákaz výlovu tresky v Baltském moři. K omezení dovedl evropské úřady katastrofální úbytek této ryby v tamních vodách. Podle některých vědců nemusí ani zákaz pomoci. Regulace tvrdě dopadá i na polské rybáře, kteří se právě na tento druh často specializovali.
27. 12. 2020|