TÉMA

Lyžařská střediska

Zimní olympiáda v Pekingu se blíží. Problémem je nedostatek sněhu

Zbývá necelých čtyřicet dní do nadcházející zimní olympiády v Pekingu. Jedním z jejích největších problémů je málo sněhu. Lyžařská střediska leží ve vyprahlé oblasti a umělé zasněžování ohrožuje vodní zdroje.
26. 12. 2021|

Začala lyžařská sezona, turisté míří do hor. Střediska čekají na vládní opatření

V českých lyžařských areálech začíná hlavní sezona. Ožívají tak horské hotely, kterým ale provoz komplikují nejasná protiepidemická opatření na závěr roku. Na horách přespí nebo si zalyžují jen lidé s dokončeným očkováním nebo po prodělání nemoci. Mladistvým stačí i test PCR, v horských střediscích nicméně chybí mobilní odběrová místa. Covidová omezení musí dodržovat návštěvníci středisek také v zahraničí.
19. 12. 2021|

Víkendové počasí bude vhodné k lyžování, od pondělí se začne oteplovat

Na horách o víkendu vydrží zimní počasí. Teploty zůstanou většinou i přes den pod bodem mrazu a místy se přidá ještě občasné slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Po dlouhé době budou z kraje prosince velmi dobré podmínky pro zahájení zimní sezony na českých horách, ve většině lyžařských středisek se rozjedou lanovky a vleky, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Některé areály už otevřely minulý víkend. Nicméně ještě v pátek ráno bude platit výstraha kvůli nové sněhové pokrývce.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 18:25|

Svrčinová: Lockdown není v plánu, dokud se nevyhlásí nouzový stav

Lockdown, neboli uzavření celé společnosti, podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové není v plánu, dokud nebude vyhlášen nouzový stav. Na Vánoce podle ní predikce, že by byl nutný, nejsou. Případně by se omezily služby jeden na jednoho a hromadné akce. Na tiskové konferenci také padlo, že ministerstvo zdravotnictví na pátečním jednání vlády navrhne, aby od 22. listopadu na hromadných akcích nad tisíc osob nebyly uznávány antigenní testy na covid-19, jen testy PCR.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 11:56|

O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:12|

Ministerstvo bude řešit přesun do pátého stupně pohotovosti, informoval Blatný

Experti ministerstva zdravotnictví budou řešit, zda resort kvůli zhoršené epidemické situaci navrhne vládě přísnější opatření odpovídající pátému stupni PES. Aktuální situace mu se 76 body ze sta od pátku odpovídá, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vládní opatření jsou ale nyní na úrovni čtvrtého stupně s výjimkami. Spolu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle ministra ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést i ke změně tabulek PES.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 19:26|