TÉMA

Lubor Koudelka

Reportéři ČT: Radary z Izraele za 3,5 miliardy korun mají velké zpoždění. Ministerstvu dochází trpělivost

Česká armáda stále řeší problém s izraelskými radary, které v roce 2019 nakoupilo ministerstvo obrany za tři a půl miliardy korun. V zakázce se tehdy angažoval i prezident Miloš Zeman. Místo osmi radarů ale do Česka dorazily jen tři, které navíc stále neprošly armádními zkouškami. Nynější šéfka resortu Jana Černochová (ODS) teď na izraelskou stranu stále více tlačí, strategické zakázky se však ministerstvo vzdát nechce. Okolnosti miliardového obchodu mapoval pro pořad Reportéři ČT redaktor Ondřej Stratilík.
6. 2. 2023|

Zakázka minulé vlády na kulomety za více než miliardu. Bez soutěže a pětkrát dráž než Norové

Norsko bude nakupovat kulomety stejné značky jako Češi, jenže pětkrát levněji. Český obchod dohodlo ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO) a podepsalo ho pouhé tři dny před Vánoci. Strategický kontrakt na belgické kulomety zprostředkovala malá jihočeská firma, a to bez soutěže. Ministerstvo tak mělo k dispozici jedinou nabídku, kterou navíc ani neposuzoval znalec. Pro Reportéry ČT točil Ondřej Stratilík.
24. 1. 2022|

Česko a Izrael podepsaly smlouvu na raketové komplety za 13,7 miliardy

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup čtyř baterií systému protivzdušné obrany. Do Česka raketové komplety SPYDER na základě mezivládní dohody dodá za 13,7 miliardy korun izraelská státní společnost Rafael. Smlouvu v úterý podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 15:27|

Obrana podepsala miliardovou smlouvu na modernizaci vrtulníků

Ministerstvo obrany podepsalo se státním podnikem LOM Praha smlouvu na modernizaci 15 dopravních vrtulníků Mi-171Š. Zaplatí za ni 1,2 miliardy korun. Informoval o tom Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu obrany. Vrtulníky získají nové přístroje, část z nich i odlehčenou balistickou ochranu. Vyroben také bude plně modernizovaný prototyp.
8. 12. 2020|