TÉMA

Rukopisy

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Vzácné rukopisy Elišky Rejčky se na čas vrátily do Brna

Vzácné rukopisy spjaté s počátky kláštera na Starém Brně přicestovaly z Vídně na hrad Špilberk. Transport provázela přísná bezpečnostní opatření, na místě byli také policejní těžkooděnci. Rukopisy budou od 1. června součástí výstavy Eliška Rejčka: Dar středověku. Právě Rejčka před sedmi sty lety klášter založila, kvůli tomu nechala zhotovit na své náklady výpravné rukopisy a věnovala je novému konventu cisterciaček.
24. 5. 2023|

Valašské muzeum ukazuje staletí staré rukopisy a knihy, k vidění je i prvotisk Bible pražské

Mimořádnou příležitost prohlédnout si několik nejcennějších knih a rukopisů ze sbírek Muzea regionu Valašsko mají přes letní prázdniny návštěvníci zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Hlavním lákadlem je prvotisk Bible pražské z roku 1488. Přes půl tisíciletí staré tiskoviny opouštějí klimatizované depozitáře jen zřídka, jelikož jsou velmi náchylné třeba jen na pouhé světlo.
20. 7. 2022|

Unikátní technologie umožní digitalizaci starých rukopisů

Zápisky a deníky z první světové války budou k dispozici on-line. Uchovat obsah starých rukopisů, dokud je ještě lze přečíst, historikům pomůže projekt vědců z brněnského Vysokého učení technického (VUT) nazvaný PERO. Ten dokáže ručně psané dokumenty převést do textu.
6. 12. 2020|