Téma Velká cena Brna

Velká cena Brna

Soud zamítl žalobu pořadatelů brněnské Moto GP kvůli výši dotace

Městský soud v Praze zamítl žalobu spolku, který pořádal motocyklové GP v Brně, na ministerstvo školství kvůli snížení dotace na závod. Informovala o tom Mladá fronta DNES (MfD). Spolek Brna a Jihomoravského kraje žádal v roce 2018 o stomilionovou dotaci od státu, dostal ale zhruba třetinu. Tehdejší zástupci proto podali žalobu. Spolek loni skončil v insolvenci.

Brno je letos poprvé bez motocyklové velké ceny. Závod chybí fanouškům, ti zase podnikatelům

Srpen byl tradičně v Brně spojovaný s Velkou cenou silničních motocyklů. Letos poprvé se však nejede. Spolek města Brna a Jihomoravského kraje, který v posledních pěti letech MotoGP pořádal, je nyní v insolvenci. Zrušené závody chybí fanouškům i podnikatelům v okolí Masarykova okruhu.

Spolek pořádající Velkou cenu Brna má jít do insolvence, odhlasovali zastupitelé

Zastupitelé Brna odhlasovali, že spolek města a kraje pořádající motocyklovou Grand Prix má jít do insolvence. Závod s letitou tradicí se letos na jižní Moravě nepojede. Spolek má nevypořádané závazky k promotérské společnosti Dorna, vlastníkovi Masarykova okruhu Automotodromu a musí také vracet lidem peníze za nevyužité lístky za loňský ročník. V insolvenci by spolek nejspíš platil jen část závazků.

Ministerstvo odmítá dotovat opravu Masarykova okruhu. Za rok Moto GP asi nebude, míní Vaňková

Motocyklová Grand Prix v Brně se příští rok s velkou pravděpodobností nepojede, ačkoliv rozhodnutí ještě není definitivní, řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní se ministerstvo pro místní rozvoj nechce podílet na opravě dráhy odhadem za 100 milionů korun, kterou požaduje promotérská společnost Dorna.

Financování Velké ceny

  • Velkou cenu v Brně dlouhodobě provázejí potíže s financováním. Do roku 2015 závody pořádal Automotodrom Brno, kvůli ztrátám v řádu desítek milionů korun ale nepodepsal další smlouvu o pořádání akce.
  • Peníze dlužil společnosti Dorna, španělskému promotérovi poskytujícímu licenci na pořádání závodů. Kvůli tomu musí pořadatelé zaplatit takzvaný zalistovací poplatek, který se každý rok zvyšuje. Například pro rok 2018 činí 4,1 milionu eur.
  • V roce 2015 proto vznikl Spolek pro Grand Prix, založený městem Brnem, Jihomoravským krajem a regionální centrálou cestovního ruchu. Stal se organizátorem akce, se společností Dorna podepsal promotérskou smlouvu. Díky smlouvě se závody v Brně budou konat i v letech 2016 až 2020.
  • Dluhy splatilo ministerstvo školství v roce 2016 mimořádnou dotací. Závody dlouhodobě dotuje město Brno, Jihomoravský kraj a ministerstvo školství.
  • Přínos Velké ceny je podle některých politiků i v jeho ekonomické výhodnosti pro region při příjezdů fanoušků z celého světa. Závod navíc dělá městu i regionu dobrou reklamu.