TÉMA

Brad Raffensperger

Je to vyznamenání, hodnotí americký senátor Graham zatykač, který na něj vydala Moskva

Jako vyznamenání vnímá vlivný americký senátor Lindsay Graham zatykač, který na něj vydalo Rusko kvůli jeho výrokům v Kyjevě. Není přitom prvním takovým Američanem. Jen tento měsíc Moskva zakázala vstup do země pěti stům jeho spoluobčanů v čele s exprezidentem Barackem Obamou.
30. 5. 2023|

V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.
6. 12. 2022|

Trumpem prosazovaní kandidáti pohořeli v republikánských primárkách v Georgii

Americká média píší o nezdaru, či dokonce ponížení bývalého prezidenta Donalda Trumpa poté, co hned několik jím preferovaných kandidátů neuspělo v úterních primárkách Republikánské strany ve státě Georgia. V guvernérském souboji republikánští voliči jasně odmítli jeho muže Davida Perdueho a do napjatě očekávaného listopadového duelu s demokratkou Stacy Abramsovou poslali stávajícího šéfa státní administrativy Briana Kempa. Neuspěl ani „odmítač“ výsledků posledních prezidentských voleb, kterého Trump podpořil v kandidatuře na post nejvyššího volebního úředníka jihovýchodního státu.
25. 5. 2022|

Prokuratura v Georgii vyšetřuje Trumpovu snahu zvrátit volby

Prokurátoři v Georgii zahájili vyšetřování snahy bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa zasáhnout do výsledku prezidentské volby v tomto jihovýchodním státě. Předmětem zájmu je i lednový telefonát, v němž někdejší hlava státu hovořila o potřebě „najít“ nové hlasy ve svůj prospěch. Trumpovými povolebními intervencemi se v Georgii zabývá také úřad takzvaného státního tajemníka Brada Raffenspergera, který dohlíží na regulérnost voleb.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 21:39|

Najděte mi 11 780 hlasů, naléhal Trump na úřady v americké Georgii

Americký prezident Donald Trump v hodinu trvajícím telefonickém rozhovoru naléhal na státního tajemníka Georgie Brada Raffenspergera, aby „našel 11 780 hlasů“ z prezidentských voleb v Trumpův prospěch. Republikánský státní tajemník trvá na tom, že výsledky voleb z Georgie, kde zvítězil Joe Biden, jsou v pořádku. Nahrávku rozhovoru získal a její části zveřejnil deník Washington Post. Podle médií nahrávku pořídil a nejspíše i vypustil právě úřad Raffenspergera.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 19:15|

„Zašlo to příliš daleko.“ Vrcholní republikáni zpochybňují Trumpova tvrzení o zfalšování voleb

Vysoce postavený republikánský volební činitel ve státu Georgie Gabriel Sterling v úterý vyzval svého spolustraníka prezidenta Donalda Trumpa, aby „přestal povzbuzovat lidi k násilným činům“ tím, že neustále šíří nepodložená tvrzení o podvodech při listopadových volbách. Proti Trumpově přesvědčení se ohradili i další vysoce postavení členové republikánské strany.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:24|