TÉMA

Helena Bezděk Fraňková

Památky zdražují vstupné, i tak správci letos očekávají vysokou návštěvnost

Začíná sezona na státních hradech, zámcích a technických památkách. Mnohé nabízejí nové trasy a prostory, případně otevírají po rekonstrukci. Loni si objekty patřící pod Národní památkový ústav prohlédlo skoro čtyři a čtvrt milionu lidí, meziročně o desetinu víc. Správci letos čekají návštěvnost ještě vyšší, a to i přes zdražující vstupné.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 22:00|

Zbytečně zastavujeme rozjetý vlak, komentují čeští producenti omezení žádostí o filmové pobídky

Investice zahraničních filmařů v Česku narůstají. Jen loni dosáhly rekordních bezmála devíti miliard korun. I díky pobídkám začaly přicházet velké streamovací společnosti, které tu natáčejí zejména velkorozpočtové seriály a filmy. Systém pobídek, který vrací producentovi pětinu uznatelných nákladů, však není na velké hráče připravený.
5. 7. 2022|

Komiksová Vrána, akční Ballerina i sci-fi Nadace. Zájem o natáčení v Česku vyčerpal peníze na pobídky

V Česku by se měl od června točit komiksový film Vrána, místní ateliéry se chystají i na příchod druhé série sci-fi seriálu Nadace. Vláda Petra Fialy (ODS) zachovala filmové pobídky ve výši 800 milionů korun, Státní fond kinematografie ale minimálně do podzimu nové projekty neregistruje, protože by jim vratku kvůli velkému zájmu nemohl slíbit. ČT24 zmapovala zahraniční filmy a seriály, které by se v Česku letos mohly točit a v nichž mají hrát Ana de Armasová, Jared Harris, Bill Skarsgård nebo hudebnice FKA Twigs.
8. 4. 2022|

Hollywood i přes covid točí v Česku nejvíc v historii. Druhý díl thrilleru Vyproštění utratí dvě miliardy

V Česku začalo natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2, které bude ještě rozsáhlejší než projekt The Gray Man, který obsadil Prahu v létě. V tuzemsku tak Netflix točí svoje největší snímky pro příští rok – a další studia české služby rovněž využívají ve velkém. Podle objemu zakázek je současné období nejsilnějším v historii, Státní fond kinematografie tak volá po navýšení pobídek. Podle informací ČT24 by se mohl v Česku točit i nákladný horor Nosferatu s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli, herečkou známou z Dámského gambitu.
2. 12. 2021|

The Gray Man hlásí dotočeno. V českém štábu bylo 450 místních lidí, komparzistů hrálo pět tisíc

O víkendu skončilo natáčení akčního thrilleru The Gray Man, který v průběhu července částečně vznikal i v Praze. Na snímku podle informací ČT24 pracovalo 450 místních lidí, počet komparzistů dosáhl pěti tisíc. Snímek natočený v produkci Netflixu by se měl na obrazovkách objevit příští rok.
4. 8. 2021|

Filmaři chtějí otevřít kina. Mluví o nízkém riziku nákazy, diskriminaci i českém pirátství

Filmové asociace vyzvaly ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby v případě, že takzvaný protiepidemický systém (PES) bude uveden do třetího stupně, mohla kina promítat. Podle zástupců filmové branže nepředstavuje návštěva kin zdravotní hrozbu.
27. 11. 2020|