TÉMA

svědek

Syn volal, že na něj střílejí. Češi i Izraelci pro Reportéry ČT popsali, jak je zasáhl útok Hamásu

Běsnění teroristů z hnutí Hamás zasáhlo i Čechy pobývající v Izraeli a Izraelce žijící v Česku. První říjnová sobota, kdy útočníci pronikli na území židovského státu, aby vraždili a unášeli, jim prý navždy změnila životy. O dění na Blízkém východě, který se po obnovení židovsko-arabského konfliktu potácí na pokraji katastrofy, natáčeli Reportéři ČT.
17. 10. 2023|

K žádné havárii v čističce nedošlo, řekl u soudu bývalý ekolog rožnovské firmy Energoaqua

Bývalý ekolog firmy Energoaqua Martin Klos u vsetínského okresního soudu odmítl, že by se v čistírně odpadních vod (ČOV), kterou podnik provozuje, stala za dobu jeho působení havárie. Ve firmě, která je obžalovaná z otravy řeky Bečvy z 20. září 2020, pracoval mezi lety 1993 až 2021. Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Kromě společnosti je obžalovaný i její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
12. 4. 2023|

Energoaqua odebrala v roce 2020 asi 140 kontejnerů s kyanidovou vodou, řekl u soudu svědek

Společnost Liss, která se zabývá povrchovou úpravou kovů, dodala do firmy Energoaqua v roce 2020 k vyčištění zhruba 140 kontejnerů odpadní vody s obsahem kyanidů. U vsetínského okresního soudu, který projednává otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, to ve čtvrtek řekl svědek Robert Lovecký, místopředseda správní rady podniku Liss. Takzvané IBC kontejnery mají objem tisíc litrů. Společnost Energoaqua je kvůli havárii obžalovaná, spolu s ní i její ředitel Oldřich Havelka.
2. 3. 2023|

Soud potvrdil bývalé manželce Radka Březiny čtyři roky vězení za ovlivňování svědků

Za ovlivňování svědků v kauze lihové mafie potvrdil olomoucký vrchní soud bývalé manželce Radka Březiny Stanislavě Kudlejové čtyři roky vězení. Pravomocný je nyní také trest ve výši 3,5 roku pro bývalého ředitele Morávia-Chemu Radovana Dalajku a podmíněný trest pro Martina Kalakaje. Brněnský soud původně v tomto případě potrestal osm lidí, u dvou byl už rozsudek pravomocný a u tří, včetně Radka Březiny, vrchní soud nedávno v neveřejném jednání zastavil trestní stíhání. Žalobci však proti tomuto rozhodnutí chtějí podat dovolání.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 12:46|

Kauza sportovních dotací se vrátila na začátek. Kratochvílová zkritizovala obžalobu, Pelta nepřišel

Pražský městský soud v pondělí znovu začal projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství. Obžalobě z manipulací čelí dvě organizace a pět lidí včetně bývalé ministerské náměstkyně Simony Kratochvílové a někdejšího předsedy Fotbalové asociace Miroslava Pelty. Dle Kratochvílové byl v rozdělování dotací chaos, který „kreativně vylepšovala“ tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD), jak uvedla u soudu.
30. 1. 2023|

Soud začal projednávat případ údajného investičního podvodníka z Přerova. Lidé mu svěřili miliony korun

Krajský soud v Olomouci otevřel rozsáhlý případ investičních podvodů, ve kterých přišlo o své peníze podle obžaloby přes dvě stě lidí. Zodpovídá se z nich Aleš Vrubel z Přerova, státní zástupkyně vyčíslila škodu na víc než 196 milionů korun. Lidé podle obžaloby muži, který jim sliboval zhodnocení financí, svěřili částky v řádu statisíců až milionů korun. Vzhledem ke škodě velkého rozsahu muži hrozí pět až deset let vězení. Vrubel vinu odmítl, řekl, že šlo o jeho dlouhodobé klienty a dlouhodobé vztahy s obrovským množstvím smluv a nikoho nepodvedl.
18. 1. 2023|

Soud vyměřil dvěma mužům za vraždu u Aše nepravomocně 13 let vězení. Mladíka usmýkali za autem

Krajský soud v Plzni odsoudil třiačtyřicetiletého bývalého policistu Martina Novotného a o pět let staršího Aleše Šeptáka k třinácti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou za vraždu mladého muže u přehrady Bílý Halštrov u Aše na Chebsku v roce 2008. Krajský soud vynesl v případu rozsudek podruhé, předloni oba muže osvobodil. Vrchní soud v Praze ale původní rozsudek zrušil a vrátil věc zpět do Plzně. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 13:49|

Soudy mohou svědky vyslechnout na dálku přes policejní videoterminál

České soudy mají nově možnost vyslechnout svědka na dálku přes policejní videoterminál. Justice už má zkušenosti s videovýslechy svědků v zahraničí nebo vězňů ve výkonu trestu. Už rok také zkouší vést on-line i celá jednání, kdy do budovy soudu fyzicky přijdou jen soudci. Bude kvůli tomu ale nutné změnit zákon.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:00|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|

30 let zpět: U soudu s komunisty svědčil Miloš Jakeš

Vojenský soud v Táboře projednával případ někdejších komunistických prominentů. Vinil je ze skartace dokumentů Státní bezpečnosti a z nezákonného zadržování odpůrců režimu. U soudu svědčil někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš. Ten však na dotazy soudního senátu i novinářů odpovídal nejasně a svou angažovanost či odpovědnost v případu popřel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 1. 2022|

Policie i nadále pátrá po ozbrojeném lupiči z Mladé Boleslavi, zveřejnila video z kamer banky

Po pachateli pondělního loupežného přepadení banky v Máchově ulici v Mladé Boleslavi policie stále pátrá. Dala k dispozici kamerový záznam z přepadení. Obrací se i na řidiče, kteří mají ve svých vozech nainstalované kamery a projížděli v čas loupeže, tedy kolem 17:30, ulicemi Máchova, Havlíčkova, U Stadionu, Jiráskova, Galetova a Třídou Václava Klementa. Jakékoliv informace, které by mohly policistům pomoci, mají lidé sdělovat na linku 158, informovala policie na svém webu.
18. 1. 2022|

Na krveprolití té noci žádný výcvik nestačil, svědčil o pařížských teroristických útocích jeden z četníků

U soudu v úterý vypovídali četníci, kteří byli svědky pařížských teroristických útoků z 13. listopadu 2015, při kterých zemřelo až 130 lidí. Uvedli, že je stále pronásledují hrozivé výjevy z noci, kdy k útokům došlo. Podle odhadů organizací, které svědkům atentátů poskytují pomoc, by před soudem mohlo vystoupit až tři sta obětí, které přežily. Hlavním obviněným je Salah Abdeslam, který je považován za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů.
28. 9. 2021|

Svědka v případu nemocničních zakázek hlídá policie. Horáčkovi vyhrožují smrtí

Policie znovu hlídá ústřední postavu kauzy nemocničních zakázek Tomáše Horáčka. Detektivové mají k dispozici svědectví i nahrávky, z nichž vyplývá, že muž, který mluví o pozadí údajné korupce, může být v ohrožení života.
16. 2. 2021|

Svědek prokuratury obrátil. Sarkozy prý libyjské peníze na kampaň nedostal

V kauze kolem údajného nezákonného financování předvolební kampaně bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho nastal překvapivý obrat poté, co jeden z hlavních svědků prokuratury prohlásil, že exprezident nikdy žádné peníze z Libye nezískal. Informovala o tom agentura AFP. Sarkozy byl v říjnu obviněn ze zločinného spolčení právě kvůli penězům, kterými podle vyšetřovatelů jeho kampaň v roce 2007 podpořil režim bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.
11. 11. 2020|