TÉMA

Gregor Johann Mendel

Před 200 lety se narodil Gregor Johann Mendel. Byl otcem genetiky, nejvíc ho ale bavilo počasí

Byl přírodovědcem, biologem, augustiniánským knězem německé národnosti a od roku 1868 také opatem kláštera ve Starém Brně. Gregor Johann Mendel, který se narodil před 200 lety, 20. července 1822, v rodině nepříliš zámožného německého rolníka, se proslavil hlavně jako zakladatel nauky o dědičnosti – oboru, který se později začal nazývat genetika. Jím objevené zákonitosti se později uplatnily nejen ve šlechtitelství, ale v řadě dalších vědních oborů, zejména v medicíně.
20. 7. 2022|

Někdo skáče do řeči, jiný si kouše nehty. Výtvarnice skládá národní sbírku zlozvyků

V Česku vzniká národní sbírka zlozvyků. Její autorkou je výtvarnice Kateřina Šedá, nasbírat jich chce deset tisíc. Od dubna proto zasílá tištěné dotazníky například do škol nebo domovů seniorů. Lidé mohou dotazník vyplnit také na internetu. Projektem chce Šedá připomenout letošní 200. výročí od narození zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela.
14. 7. 2022|

Podivuhodná cesta do jádra buňky vysvětluje principy dědičnosti a přibližuje Mendelovu práci

V Brně otevřou novou stálou expozici Genetika aneb Podivuhodná cesta do jádra buňky, která vysvětluje srozumitelnou formou principy dědičnosti. Návštěvníci ji najdou v augustiniánském klášteře, kde kdysi žil a dělal své pokusy zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Od jeho narození letos uplyne 200 let. Expozice doplňuje a rozšiřuje dosavadní nabídku Mendelova muzea zaměřeného hlavně na vědcův život. Veřejnosti bude expozice přístupná od 31. května 2022.
30. 5. 2022|

Na brněnském náměstí vyraší Hrachovina. Sochu k Mendelovu výročí vytvoří sochař Gargulák

Mendlovo náměstí v Brně ozdobí bronzový monument Jaromíra Garguláka nazvaný Hrachovina. Návrh uspěl ve veřejné soutěži vypsané u příležitosti 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, které připadá na rok 2022.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 14:57|

Archeologové odkryli základy Mendelova skleníku v Brně. Křížil v něm rostliny

Kompletní základy skleníku, ve kterém kdysi augustinián a zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel prováděl své experimenty s křížením rostlin, odhalili v uplynulých třech týdnech v parčíku kláštera na Starém Brně archeologové ze společnosti Archaia. Dle vedoucí výzkumu Lenky Sedláčkové byl interiér skleníku pod povrchem překvapivě nepoškozený.
27. 11. 2021|

Vzorky Mendelovy DNA z vlasu a ostatků z hrobky se shodují, potvrdilo zkoumání

Vědci z Masarykovy univerzity v Brně zveřejnili první výsledky výzkumu DNA Gregora Johanna Mendela. V první fázi museli identifikovat, že jde opravdu o Mendelovy ostatky, což se podařilo. Zjistili také například výšku, velikost mozku nebo bot otce genetiky. Ostatky vědci ze společné hrobky vyzvedli se svolením Augustiniánského řádu v červnu. Od té doby je zkoumají.
4. 11. 2021|

Vědci v Brně zkoumají vliv hormonů na architekturu rostliny. Na hrachu, stejně jako Mendel

Výzkum, na kterém se podílejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně, přináší nové poznatky o roli rostlinných hormonů při regulaci větvení stonků. Pokusy dělají na hrachu, stejně jako kdysi zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Článek s dosavadními výsledky publikoval vědecký časopis Nature Communications.
10. 11. 2020|