TÉMA

Husa

Prchají, nespí, mrhají energií. Ohňostroje dlouhodobě traumatizují ptactvo, varuje výzkum

Vědci z Institutu Maxe Plancka sledovali pomocí systémů GPS stěhovavé husy v Německu, Dánsku a Nizozemsku během novoročního období. Chtěli tak prozkoumat, jestli na jejich chování mají vliv ohňostroje, a pokud mají, na jak dlouho. Jejich studie vyšla v časopise Conservation Letters.
30. 12. 2022|

Šlechtitelé hus pořád čekají na část kompenzací za ptačí chřipku. Chov zachránilo očkování

Zhruba dvacítka chovatelů drůbeže letos žádala o kompenzace za ptačí chřipku. Většina z nich už podle ministerstva zemědělství peníze dostala. Stát jim vyplatil přes čtyřicet milionů korun. Celou částku ale zatím neobdrželo Rybářství Nové Hrady, které má v Česku poslední šlechtitelský chov hus. Veterináři tam kvůli nákaze utratili přes čtyři tisíce ptáků. Stovky zachráněných hus se podařilo naočkovat.
24. 8. 2022|
Doporučujeme

Čína nasadila na hranici s Vietnamem husy. Mají zabránit zavlečení covidu do země

Čína hlídá svou hranici s Vietnamem pomocí speciální jednotky tvořené pěti stovkami hus domácích. Tato „husí armáda“ slouží na třech stech kilometrech hranice prefektury Čchung-cuo jako ochrana před imigranty, kteří by mohli do země přenášet nákazu covidem-19.
26. 4. 2022|

Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.
11. 4. 2022|

Veterináři likvidují husy z Rybářství Nové Hrady. Část jich ušetří kvůli chovu

U rybníka Velebil na Českobudějovicku začali veterináři likvidovat ptáky z několika hejn firmy Rybářství Nové Hrady, u kterých se prokázala ptačí chřipka. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku. Po žádosti chovatele vybrali veterináři přes čtyři stovky ptáků z několika linií a hejn, které zatím ušetří, aby zůstalo šlechtění zachované.
21. 12. 2021|

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn hus na jihu Čech. Utratí skoro dva tisíce ptáků

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u dalších čtyř hejn firmy Rybářství Nové Hrady. Příští týden budou muset utratit asi 1900 ptáků. Už v listopadu museli veterináři usmrtit kolem 2600 kusů drůbeže. Jde o jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí, zbude z něj jediné hejno s asi dvěma stovkami ptáků. Firma už připustila, že chov, který čítal pět tisíc hus, možná skončí.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 16:52|

Svatomartinské hody letos neprovoní restaurace. O husy byl ale velký zájem

Některé husí chovy hlásí před svatým Martinem vyprodáno. Výpadek objednávek od restaurací nahradili jednotlivci. V podobný scénář nyní doufají i vinaři. Prodej „Svatomartinského“ proto přesouvají z restaurací do on-line prostoru.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 11:07|