TÉMA

Vklady

Česká národní banka zahájila řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou. Může přijít o povolení

Česká národní banka (ČNB) v pátek zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ) směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v její činnosti. Záložně bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vyplácení vkladů omezeno není. V záložně měl v minulosti peníze uložené i současný premiér Petr Fiala (ODS).
15. 3. 2024|

Číňany protestující proti zmrazení úspor v několika bankách tvrdě rozehnala policie

Finanční regulátoři ve středočínských provinciích Chu-nan a An-chuej slíbili, že vrátí část vkladů klientům tamních bank. Reagovali tak na protesty, které v neděli přerostly v násilí a jejichž motivem jsou zmrazená konta. Lidé si je založili, protože banky nabídly vyšší úroky. Informuje o tom americká CNN. Vklady budou vyplaceny těm, kdo na kontech měli částky do 50 tisíc jüanů (asi 182 tisíc korun). Mnozí ale měli v bance mnohem více peněz.
12. 7. 2022|

Bankovní vklady domácností po několika letech klesly. I kvůli drahému bydlení

Lidé začínají nechávat v bankách méně peněz. Vklady českých domácností se poprvé téměř po pěti letech snížily – ukazují to nově dostupná data za březen. Podle expertů za to můžou mimo jiné vysoké účty související s bydlením. Menší úspory mají i živnostníci.
21. 5. 2022|

Od pátku začnou dostávat náhradu vkladů institucionální klienti Sberbank

Institucionálním klientům, kteří měli uložené peníze u Sberbank CZ, začne Garanční systém finančního trhu vyplácet náhrady jejich vkladů v pátek. Výplaty se uskuteční prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká Sberbank krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu zavřela pobočky, poté zahájila Česká národní banka kroky k odebrání bankovní licence. Ve středu o odebrání rozhodla, zatím však nepravomocně. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.
21. 4. 2022|

Firmy mají třetí měsíc na vkladech v bankách víc peněz, než dluží

České podniky se dostaly už třetí měsíc za sebou do ojedinělé situace, kdy na úložkách v bankách mají více peněz, než kolik dluží. Saldo objemu jejich vkladů a úvěrů ke konci září dosahovalo téměř 27 miliard korun, vyplývá z aktuálních statistik České národní banky, na které upozornila Česká bankovní asociace.
8. 11. 2020|