TÉMA

Převaděčství

Obnovení kontrol slovenských hranic by připadalo v úvahu, kdyby je denně přecházely stovky migrantů, řekl Rakušan

Požadavky, aby se každý migrant, který se pokusí nelegálním způsobem proniknout do Evropské unie, vracel do země původu, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nereálné. Často podle něj nelze zjistit, odkud dotyční lidé přišli, a navíc považuje na neuskutečnitelné vracet je například až do oblasti Sahelu. Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) by ale považoval důsledné vracení nelegálních migrantů za vhodné řešení krize, se kterou se Evropa již léta potýká. Rakušan považuje za správné řešení celounijní sjednocení pravidel prostřednictvím evropského migračního paktu. O migraci diskutovali Vít Rakušan a Radek Koten v Událostech, komentářích.
20. 9. 2023|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Policie od začátku kontrol zajistila 9660 migrantů, pro podezření z převaděčství zadržela 142 lidí

Při stálých kontrolách, které na česko-slovenských hranicích skončily v noci na neděli, policie od jejich zavedení loni v září zajistila 9660 nelegálních migrantů, vstup do země neumožnila 2636 migrantům. Zadržela také 142 lidí podezřelých z převaděčství. Vyplývá to z upřesněných údajů, které policie zveřejnila na Twitteru. Policisté při kontrolách, které Česko zavedlo koncem září kvůli nárůstu migrace, prověřili celkem 3,2 milionu lidí překračujících hranici.
5. 2. 2023|

Místo dlaždic převáželi turečtí řidiči kamionu desítky uprchlíků. Policie je podezírá z převaděčství

Policie podezřívá dva řidiče kamionu, který převážel uprchlíky z Turecka a Sýrie, z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Celníci odhalili 17 Turků a 31 Syřanů ve čtvrtek při kontrole na dálnici, většinu skupiny tvořili muži, byla mezi nimi jedna žena. Přítomnost osob namísto nákladu dlaždic odhalil snímek z velkokapacitního rentgenu, který měli celníci k dispozici.
6. 11. 2020|