TÉMA

Okres

Policie v týdnu po uzavření okresů otočila 10 500 aut. Někteří řidiči tvrdili, že o opatření nevěděli

Během prvního týdne zákazu cestování mezi okresy se muselo z jejich pomezí vrátit 10 500 aut. Oznámil to policejní mluvčí David Schön. Hlídky většině lidí, kteří vládní pravidla nerespektovali, pouze domlouvaly. Pokutu za porušení restrikcí vyhlášených vládou dostalo 1450 lidí, další dva tisíce za porušení pravidel zavedených ministerstvem zdravotnictví, k nimž patří zejména špatné nošení respirátorů.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 16:58|

Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.
11. 2. 2021|

Posunuly se hranice okresů, tisíce lidí musejí na úřady pro občanské průkazy

S novým rokem se „stěhovalo“ několik obcí. Vláda prosadila příslušný zákon s cílem sjednotit příslušnost obcí k okresům a obcím s rozšířenou působností, která se v některých případech lišila. Ve skutečnosti se ale za některými úřady bude muset jezdit dál postaru. Změna se navíc týká i docela velkých sídel, na pomezí Domažlicka a Plzeňska se změnila okresní příslušnost i městu Holýšov a pět tisíc jeho obyvatel si musí zařizovat nové doklady – v době, kdy úřady fungují velmi omezeně.
5. 1. 2021|

30 let zpět: Choceň je zanedbaná

Choceň byla v roce 1990 zanedbaným městem. Podle jejích představitelů za to částečně mohlo umístění sídla okresu do Ústí nad Orlicí, což podle jejich názoru Choceň diskriminovalo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 11. 2020|