TÉMA

Pak Kun-hje

Jihokorejci rozhodli o prezidentovi ve „volbách nesympatických“. Velmi těsně vyhrál opoziční kandidát

Prezidentské volby v Jižní Koreji vyhrál s malým náskokem kandidát konzervativní opozice Jun Sok-jol. Kandidát vládnoucí demokratické strany I Če-mjong již uznal porážku. Oba muže dělí zhruba 250 tisíc z 32 milionů odevzdaných hlasů.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 21:26|

Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje dostala milost. Měla si odpykat dvacet let

Jihokorejský prezident Mun Če-in udělil milost bývalé hlavě státu Pak Kun-hje, která byla odsouzena za korupci. S odkazem na páteční oznámení tamního ministerstva spravedlnosti o tom informovala agentura Reuters.
24. 12. 2021|

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung byl podmínečně propuštěn z vězení

Dědic jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jong byl v pátek podmínečně propuštěn z vězení, kam ho soud poslal kvůli korupci. Před branami věznice se omluvil Korejcům za nepříjemnosti, které jim způsobil, informuje agentura AP.
13. 8. 2021|

Dědic Samsungu se vrací do vězení. Za korupci dostal dva a půl roku

Na dva a půl roku se vrátí do vězení dědic jihokorejského konglomerátu Samsung Electronics I Če-jong kvůli obvinění z korupce. Rozhodl o tom v pondělí jihokorejský vrchní soud. Policie ho vzápětí zadržela.
18. 1. 2021|

Jihokorejský soud potvrdil trest pro exprezidentku. Pak Kun-hje má strávit ve vězení 20 let

Jihokorejský Nejvyšší soud ve čtvrtek pravomocně potvrdil dvacetiletý trest odnětí svobody kvůli zneužití pravomocí, korupci a vydírání pro bývalou prezidentku Pak Kun-hje. Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC.
14. 1. 2021|

Jihokorejský soud nařídil Japonsku odškodnit sexuální otrokyně z druhé světové války

Jihokorejský soud nařídil Japonsku, aby odškodnil dvanáct žen, které byly za druhé světové války nuceny sloužit v nevěstincích pro japonské vojáky. Tokio na verdikt reagovalo s rozhořčením. Podle agentury Reuters by případ mohl znovu rozdmýchat diplomatický spor mezi oběma zeměmi.
8. 1. 2021|

Jihokorejský exprezident byl zadržen, nastoupí výkon trestu za korupci

V Jižní Koreji v pondělí zadrželi někdejšího prezidenta I Mjong-baka, jemuž minulý týden nejvyšší soud potvrdil sedmnáctiletý trest vězení za korupci. Jak informovala agentura AFP, pokud současný prezident neudělí svému předchůdci milost, stráví osmasedmdesátiletý I Mjong-bak zřejmě zbytek života ve vězení.
2. 11. 2020|